Vlamingen Joost Decorte en Xavier Roelens genomineerd voor Grote Poëzieprijs

Zes dichtbundels, waarvan de helft debuten, maken kans op de Grote Poëzieprijs, de grootste poëzieprijs van de Lage Landen. Er zijn twee Vlaamse dichters bij: Joost Decorte en Xavier Roelens. Op 16 juni kennen we de winnaar of winnares.

De Grote Poëzieprijs is de opvolger van de Nederlandse VSB-prijs. Eerst werd een longlist gekozen en nu zijn de zes genomineerde bundels bekendgemaakt.

  • Nachtboot - Maria Barnas
  • Stalker - Joost Decorte
  • Habitus - Radna Fabias
  • Het woedeboek - Roelof ten Napel
  • Genadeklap - Willem Jan Otten
  • Onze kinderjaren - Xavier Roelens

Twee bundels zijn door Vlaamse dichters geschreven: Joost Decorte en Xavier Roelens. Volgens de jury is “Stalker” van Joost Decorte “een volstrekt eigengereide, mystieke bundel”, een soort poëzie “die met de taal niet omzichtig omspringt maar ten volle haar lyrische, zingende mogelijkheden omarmt.”

“Onze kinderjaren” van Xavier Roelens bestaat uit 77 gedichten, gebaseerd op de verste herinneringen van 365 mensen. “Roelens brengt de herinneringen samen tot één magistraal, rafelend weefwerk,” schrijft de jury.

Nieuwe dichters

De bundel van Joost Decorte is een debuut, net als “Habitus” van Radna Fabias en "Het woedeboek" van Roelof ten Napel. 

Op 16 juni, op het Poetry International Festival in Rotterdam, wordt de winnaar van de Grote Poëzieprijs bekendgemaakt. Die krijgt 25.000 euro.

De jury las 150 dichtbundels - dubbel zoveel als vorig jaar. Ze was verheugd over de hoge kwaliteit en merkt op dat de Nederlandstalige poëzie "springlevend" en "divers" is. Opmerkelijk vindt de jury ook dat veel gedichten een politieke lading hebben.

Voor het eerst mochten ook dichters zonder professionele uitgeverij hun bundels insturen. Maar die haalden de longlist niet. Blijkbaar heeft de “poortwachterfunctie” van de traditionele poëzie-uitgevers goed gewerkt, merkt de jury op.

Betalen om mee te dingen?

Meest gelezen