Videospeler inladen...

Joke Schauvliege kreeg te maken met "doxing": 3 vragen over deze intimidatietechniek van extremen, links én rechts

Het openbaar en online zetten van privégegevens en impliciet of expliciet oproepen om die persoon lastig te vallen, wordt ook wel "doxen" of "doxing" genoemd. Dat is ook wat Joke Schauvliege vorige week overkwam, ze werd bestookt met tekstberichten. Doxing is een favoriete troltechniek van zowel extreem-links als extreem-rechts. Het is pure intimidatie die heel wat emotionele gevolgen kan hebben. Drie vragen en antwoorden over de techniek en de gevolgen ervan.

De website van Act4ClimateJustice staat nog altijd online. De site toont hoe men in een paar eenvoudige stappen sms'jes of mails naar de klimaatministers in ons land kan sturen, zoals hieronder te zien is.

Videospeler inladen...

Op die manier faciliteert de vereniging het lastigvallen en intimideren van personen. In de internetwereld heet dat "doxing". Vaak gebeurt die intimidatie via sociale media, hier via sms'jes, mails én tweets. De tactiek is in het verleden al gebruikt door extreem-linkse én extreem-rechtse groepen om elkaar te cyberpesten en te intimideren, maar evengoed door activisten, politici of journalisten.

1. Wat is "doxing"?

Videospeler inladen...

De term "doxing" komt oorspronkelijk van het Engelse woord "docs", dat documenten betekent. Via de techniek van doxing gaat men privégegevens openbaar maken. Dat kan bijvoorbeeld een adres zijn, of een persoonlijk telefoonnummer.

Maar vaak stopt het niet bij het openbaar maken van privégegevens. Men gaat nog een stapje verder omdat men ook oproept om personen lastig te vallen. Dat is wat afgelopen week gebeurd is bij oud-minister Schauvliege. Zij kreeg enkele duizenden tekstberichten via de website van Act4ClimateJustice.

2. Wie maakt er nog gebruik van "doxing"?

Videospeler inladen...

Doxing is een techniek die vooral extremere groeperingen durven te gebruiken. Zo is er bijvoorbeeld de Amerikaanse beweging Alt Right, een extremistische groepering die het ras centraal zet. Zij hebben in het verleden al een paar keer gegevens openbaar gemaakt van vrouwen die over feminisme schrijven.  

Maar het zijn niet alleen rechtse groeperingen, ook linkse organisaties hebben in het verleden al gebruikgemaakt van doxing.

3. Is er iets strafbaars gebeurd?

Videospeler inladen...

Volgens jurist Matthias Dobbelaere-Welvaert is het een genuanceerd verhaal. "De nieuwe Europese regels zeggen heel duidelijk dat het openbaar maken van privégegevens strafbaar is. Maar we kunnen niet spreken van stalking of belaging, want dan zouden de berichten van 1 persoon moeten komen en zou er sprake moeten zijn van kwade wil."

Meest gelezen