Minister-president Geert Bourgeois scherp voor "sms-stroom" bij Schauvliege: "Stalking, dat doe je niet"

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) is niet te spreken over de actie van Act For Climate Justice, die oproept de klimaatministers in ons land massaal te sms'en en mailen. Voormalig minister Joke Schauvliege (CD&V) kreeg de voorbije dagen duizenden mails en sms'en en kon niet meer normaal communiceren. "Er is zoiets als het recht op manifesteren, maar ook iets als privacy en grenzen die je niet overschrijdt."

Joke Schauvliege (CD&V) nam gisteravond ontslag als Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw, na haar toespraak voor het Algemeen Boerensyndicaat. Daarin liet ze verstaan dat er meer zit achter de klimaatprotesten en dat de Staatsveiligheid haar dat had bevestigd. Later moest Schauvliege toegeven dat dat niet klopte, waardoor ze zwaar onder vuur kwam te liggen.

Op de persconferentie verwees Schauvliege naar "de duizenden mails en sms'en die mij de voorbije week hebben overspoeld. Ik kon geen normale communicatie meer voeren en heb mij inderdaad in die omstandigheden laten meeslepen in een verbale uitschuiver."

De burgerbeweging Act For Climate Justice had enkele dagen geleden opgeroepen de klimaatministers in ons land aan te spreken op hun beleid. Onder meer de gsm-nummers van drie van de vier ministers werden online gezet. Act For Climate Justice bleef in "De afspraak" achter de actie staan, hoewel er veel vragen bij worden gesteld en het voor sommigen dicht in de buurt van stalking komt. Ook voor Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA), op werkbezoek in Duitsland, zijn er grenzen overschreden.

"Laat ons alsjeblief de grenzen blijven respecteren"

"Stalking, dat doe je niet", reageert minister-president Bourgeois in "De ochtend" op Radio 1. "Het is belangrijk dat we als maatschappij dit signaal geven, het is ook heel belangrijk dat wij als politici krachtig, heel krachtig dit signaal geven. We mogen dit niet laten gebeuren. Laat ons duidelijke grenzen stellen. Er is zoiets als het recht op manifesteren, maar ook iets als privacy en grenzen die je niet overschrijdt."

Moet er gevolg aan gegeven worden? Met andere woorden, moeten Schauvliege en de andere ministers een klacht indienen? "Ik weet niet of Joke Schauvliege een klacht gaat indienen. Het gaat hier om een massale oproep van diverse mensen, ik denk niet dat er gevolg aan zal worden gegeven."

Volgens Bourgeois zal dit de geloofwaardigheid van de klimaatactie niet onderuit halen. "De meeste mensen komen op straat uit een oprechte bezorgdheid. Maar als een aantal mensen vindt dat ze politici moet beginnen te stalken, dat is erover. Ik neem aan dat het overgrote deel van de betogers het daar ook mee eens is. Er is geen kloof tussen burger en politici in dit land, maar laat ons alsjeblief de grenzen blijven respecteren."

"Opvolger kan onmiddellijk aan de slag"

Geert Bourgeois noemt het ontslag van Schauvliege "een terechte conclusie", maar wilde inhoudelijk niet ingaan op de toespraak waarin ze het had over complottheorieën en de Staatsveiligheid. "We moeten nu met de nieuwe minister uitvoeren wat we eerder met de Vlaamse regering beslist hebben."

Schauvlieges opvolger "heeft het voordeel dat hij of zij onmiddellijk aan de slag kan met het beleid waartoe al beslist is. We hebben enerzijds het Vlaamse klimaatplan en het Vlaams energieplan, wat de minister onmiddellijk kan beginnen uit te voeren. Anderzijds moet hij ook in dialoog gaan, met de klimaatbetogers, maar ook met alle betrokken partijen."

De Vlaamse regering deelt de bezorgdheid van de klimaatbetogers, zegt Bourgeois nog. "Iedereen ziet in dat er iets ingrijpends moet gebeuren."

Beluister het gesprek met Geert Bourgeois in "De ochtend":

Hoe reageert de politieke wereld op de nieuwe minister? Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen