Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Geld betalen om een stad te bezoeken: geen nieuw idee in Venetië, wel "een extreme maatregel"

Venetië wil in de toekomst toeristen laten betalen om de stad te bezoeken. Dat idee kwam enkele jaren geleden al ter sprake: het stadsbestuur vindt deze maatregel nodig om de extreme drukte in het stadscentrum tegen te gaan. "Venetië is een eiland, dus ik zie wel mogelijkheden om dit plan uit te voeren, maar het is wel een extreme maatregel", zegt Ko Koens, hoofddocent Toerisme aan de Breda University of Applied Sciences tegen VRT NWS.

Burgemeester van Venetië Luigi Brugnaro komt met het plan om dagjesmensen vanaf mei dit jaar drie euro per bezoek te laten betalen. Dat bedrag kan in het hoogseizoen oplopen tot wel tien euro. Bij toeristen die een kamer boeken, zit de toeslag al inbegrepen in de prijs. Over enkele jaren zou er ook gereserveerd moeten worden om de stad effectief in te kunnen.

Alleen voor de elite

Toch is het volgens Ko Koens, hoofddocent Toerisme aan de Breda University of Applied Sciences, wel een extreme maatregel om bezoekers te laten betalen om de stad in te komen. “Ik heb onderzoek gedaan naar overtoerisme in ruim 15 steden. Sommigen zeggen dat reizen naar een drukke stad dan erg elitair wordt, dat alleen rijke mensen zich dat kunnen permitteren.”

Mensen kregen het idee dat ze in een attractiepark woonden waar je een kaartje moest kopen om naar binnen te kunnen

Ko Koens

Dit plan maakt deel uit van een reeks maatregelen die de afgelopen jaren door Venetië zijn voorgesteld. Zo werden in 2018 toegangspoorten neergezet om de toestroom te controleren. Maar dat sloeg volgens Koens niet aan bij de lokale bevolking. “De inwoners wilden niet in de wachtrij staan om hun eigen stad in te komen. Mensen kregen het idee dat ze in een attractiepark woonden waar je een kaartje moest kopen om naar binnen te kunnen. Ook was het systeem met de poortjes niet waterdicht. Hoe zijn inwoners strikt te onderscheiden van bezoekers?”

Wel mogelijkheden

De locatie van de stad biedt volgens Koens wel mogelijkheden om mensen te laten betalen als ze Venetië willen bezoeken. “Het voordeel is dat het oude centrum van Venetië op een eiland ligt. Dat je moet betalen om toegang te krijgen, valt eventueel wel te reguleren. Met steden als Amsterdam en Barcelona is dat niet te doen.”  

Mensen geld laten betalen om overtoerisme in drukke gebieden tegen te gaan zal zeker geen makkelijke oplossing zijn, zegt Koens. “Maar in combinatie met een aantal maatregelen kan het wel helpen. Zo kunnen bepaalde gebieden afgesloten worden en kunnen steden bepaalde musea op minder drukke dagen gratis maken, zodat de lasten verdeeld worden over meerdere gebieden.”

Niet de eerste stad

Venetië is niet de eerste stad die met dit idee komt. Sterker nog: meerdere gebieden werken al met een zelfde systeem. In Bhutan, een ministaat in het Himalayagebergte, moeten bezoekers flink wat geld betalen om binnen te komen. Ook gaat er een gids mee om te reguleren wie zich waar bevindt.

Een stad met nog geen 30.000 inwoners, die elk jaar overspoeld wordt door 30 miljoen toeristen moet wel maatregelen nemen

Ko Koens

Ook een stad als Dubrovnik neemt maatregelen. “Vele cruiseschepen komen daar aan, met veel overlast tot gevolg”, zegt Koens. “Zij kijken naar het beperken van het aantal mensen per uur die de stad in mogen.”

Of bezoekers in Venetië straks echt moeten betalen, is nog niet zeker. Maar volgens Koens is het geen optie om niét in te grijpen. “Een situatie waarin een stad met nog geen 30.000 inwoners elk jaar overspoeld wordt door 30 miljoen toeristen, vraagt wel om maatregelen.”

Meest gelezen