AFP or licensors

Ex-president van Oekraïne Viktor Janoekovitsj: "Het land leeft al vijf jaar in leugens"

Voormalig president van Oekraïne, Viktor Janoekovitsj (68), heeft een persconferentie gegeven in Rusland. Daar verblijft hij al vijf jaar. De ex-president vluchtte weg uit Oekraïne in 2014, na de Maidanprotesten. Het was de eerste keer dat Janoekovitsj van zich liet horen sinds een jaar. Hij liet zich uit over de huidige situatie in Oekraïne, maar ook over de aankomende presidentsverkiezingen en zijn recente veroordeling door de Oekraïense rechtbank.

De persconferentie van ex-president Janoekovitsj kwam er niet toevallig enkele weken voor de presidentsverkiezingen in Oekraïne, op 31 maart. Hij beschuldigde huidig Oekraïens president Petro Porosjenko ervan de verkiezingen te willen vervalsen, omdat die laatste niet in staat zou zijn om te winnen zonder te frauderen. 

Zonder vervalsing is Porosjenko niet in staat om te winnen

Janoekovitsj leverde geen bewijs voor zijn aantijgingen. Hij steunde ook geen andere presidentskandidaten, hoewel er al een recordaantal geregistreerd zijn. Porosjenko zou volgens de peilingen bij de drie favorieten zijn, maar slechts 15 à 16% van de stemmen halen. Naast Porosjenko stelden onder meer Julia Timosjenko en stand-up comedian Vladimir Zelenskiy zich al kandidaat.

Janoekovitsj haalde ook stevig uit naar het beleid van de huidige Oekraïense regering. Hij zei dat de laatste vijf jaar de zwartste pagina's waren in de geschiedenis van Oekraïne als onafhankelijke staat. Hij stelde de organisatoren van de Maidanprotesten verantwoordelijk voor de vele doden bij de betogingen. Ook legde hij de schuld voor de annexatie van de Krim bij de huidige machthebbers, en zei hij dat hij dit gerechtelijk zou laten onderzoeken.

Het volk verdient een beter leven

Janoekovitsj maande Porosjenko ook aan om aan de onderhandelingstafel te gaan zitten met de leiders van de zelfuitgeroepen republieken in het Donetsbekken. De ex-president zei dat het duidelijk was dat de situatie in Oekraïne moet veranderen, en dat het volk een beter leven verdient. 

Vorige maand werd Viktor Janoekovitsj zelf in Oekraïne tot 13 jaar cel veroordeeld, omwille van hoogverraad en het helpen van Rusland bij de annexatie van de Krim. De ex-president woonde het proces zelf niet bij, omdat hij nog steeds in Rusland verblijft. Het is niet duidelijk of hij het Russisch staatsburgerschap of asiel verkregen heeft.

Na de presidentsverkiezingen in 2004 werd Janoekovitsj zelf beschuldigd van verkiezingsfraude. De Oranjerevolutie die als reactie hierop plaatsvond, bracht zijn tegenstander Viktor Joesjtsjenko aan de macht. In 2010 nam Janoekovitsj opnieuw deel aan de presidentsverkiezingen. Hij werd verkozen en bleef president tot hij naar Rusland vluchtte in februari 2014.

Meest gelezen