Jeugdfilmfestival JEF wil jongeren van hun smartphone weghalen

In Antwerpen opent dit weekend JEF. Dat is het Vlaamse jeugdfilmfestival, met als doel cinema dichter bij jongeren te brengen. Na het openingsweekend volgt een week met schoolvoorstellingen. Vanaf 1 maart, het begin van de krokusvakantie, gaat JEF dan definitief van start voor bezoekers, en dat in verschillende Vlaamse steden.

Dit jaar is JEF aan zijn 31ste editie toe. De aftrap vindt plaats op 23 en 24 februari in het Antwerpse Zuiderpershuis. Volgende week krijgen scholieren de kans om het festival te ontdekken op hun maat.  Vanaf de start van het krokusverlof zijn de films toegankelijk voor het grote publiek. Met onder meer premières, audiovisuele installaties en diverse events hoopt de organisatie het jonge volk weg te halen van de smartphone, recht de filmzaal in. Het festival vindt plaats op verschillende locaties in Vlaanderen, om een zo groot mogelijk publiek aan te spreken.

(lees verder onder de foto)

JEF

Openingsfilm over jong geweld

De openingsfilm "El bando" van de Noorse regisseur Christian Lo werd dit jaar geselecteerd voor de Berlinale. In "El bando" staan boezemvrienden Axel en Grim centraal: ze dromen van een grote doorbraak met hun band Los Bando Immortale. De groep wordt geselecteerd voor een nationale muziekwedstrijd. Er is echter één grote vraag: hoe geraken ze aan de andere kant van Noorwegen, waar die finale plaatsvindt? Daarnaast is Alex niet de beste zanger, wat Grim hem moeilijk durft te vertellen. Met een rallypiloot achter het stuur en een 9-jarige celliste op de voorbank verandert de tocht in een wilde roadtrip. Ondertussen worden ze op de hielen gezeten door de autoriteiten en ongeruste ouders.

Het resultaat is een vrolijke roadmovie voor kinderen, met overtuigende personages, aanstekelijk acteerwerk en een goed oog voor de interactie tussen jonge tieners.

(lees verder onder de trailer)

Het is belangrijk om kinderen te bereiken en te engageren

Frederike Migom - regisseur "Binti"

Al vloggend de cinema in

De nieuwe Vlaamse familiefilm "Binti" wordt in avant-première vertoond op JEF. "Binti" is een productie van Bulletproof Cupid i.s.m. Kwassa Films en Ketnet en wordt zelf uitgebracht door de organisatie rond JEF, op 3 april. "Binti" markeert het langspeeldebuut van regisseur Frederike Migom, die ook het scenario voor haar rekening nam. Eerder pakte ze al uit met de korte documentaire "Si-G" en enkele kortfilms.

Zelf is Frederike tevreden: "Ik ben dankbaar dat mijn film vertoond wordt op het festival, al is het ook een beetje vanzelfsprekend. De film is er voor een jong publiek, ik ben vooral benieuwd naar hun reacties."

Het verhaal draait rond de twaalfjarige Binti. Zij droomt ervan om een bekende vlogger te worden, net als haar grote idool Tatyana. Maar op een dag moet Binti samen met haar vader vluchten voor de politie, omdat ze  illegaal in het land verblijven. "Het gaat over een meisje 'sans papiers', dat reeds haar hele leven in België woont. Al wou ik de film wel toegankelijk maken voor een jong publiek, het geheel is wervelend en entertaint. Ik vind het net belangrijk dat het niet te belerend is."

De film draait rond de creatieve geest van jonge kinderen, niet toevallig een centrale waarde van het filmfestival. Actrice Tatyana Beloy, die zichzelf vertolkt in "Binti", is tevens ook één van de meters van het festival, samen met comédienne Soe Nsuki.

(lees verder onder de trailer)

Het jeugfilmgenre wordt 'volwassen'

Frederike Migom - regisseur "Binti"

Belang van de jeugdfilm

Over het belang van JEF zegt Frederike het volgende: "Met initiatieven als deze is het belangrijk om kinderen te bereiken en te engageren, zij hebben een stem. We moeten deze groepen, kinderen, tieners en adolescenten voeden met een goed aanbod. Filmeducatie is belangrijk en mag niet verloren gaan.”

Volgens Frederike wacht de jeugdfilm nog een grote toekomst: "Producties en maatschappijen krijgen meer subsidies, die worden goed geïnvesteerd in film." De jeugdfilm wordt steeds belangrijker, zegt Migom: "Het jeugdfilmgenre groeit en wordt 'volwassener'."

Frederike Migom

Waaier aan films en activiteiten

Op de verschillende festivallocaties staan ook heel wat randactiviteiten in de kijker, specifiek gericht op een jong publiek. Zo kan je zelf leren vloggen met de cast van"Binti" en vormen medialabs met zowel virtual- als augmented reality, dansregie en interactieve installaties de blikvangers. Interactie, beweging en creativiteit staan hier centraal.

Ook heel wat nieuwe releases en kortfilms maken hun opwachting. Zo is er de Nederlandse film "Vechtmeisje" van Johan Timmers met onze Vlaamse actrice Hilde De Baerdemaker. En "Mirai", de Japanse tekenfilm van Mamoru Hosoda, onlangs genomineerd voor de Oscar voor beste animatiefilm. Regisseur Jonas Baeckeland passeert ook de revue met zijn kortfilm "Nous trois", waarin hij drie dansende meisjes filmde op hun 6, 12 en 18 jaar.  En  Kato de Boeck stelt haar kortfilm "Provence" voor, over de band tussen broer en zus op vakantie in Frankrijk.

(lees verder onder de trailer van "Vechtmeisje")

Tijdens het JEF festival worden er heel wat prijzen uitgereikt in verschillende competities. Er zijn vier competities, waarin iedere jury apart zijn favoriete films kiest: de professionele competitie, de publiekscompetitie, de studentencompetitie en de JEF-makerscompetitie.

Het jeugdfilmfestival JEF loopt van 2 tot en met 10 maart in Antwerpen, Brugge, Gent, Kortrijk, Roeselare en Strombeek-Bever. Meer info over het evenement en programmatie vind je hier.

Meest gelezen