Kan CD&V nog een geloofwaardige klimaatminister leveren? “Afgelopen jaren heel wat gerealiseerd”

Volgens Vlaams Parlementslid Robrecht Bothuyne kan CD&V na het ontslag van partijgenote Joke Schauvliege nog een geloofwaardige klimaatminister leveren. “De voorbije jaren is aangetoond dat CD&V met minister Schauvliege heel wat heeft gerealiseerd als het gaat over natuur en milieu”, zei de mogelijke opvolger van Schauvliege in “De ochtend” op Radio 1.

De CD&V-top buigt zich vanmorgen over een opvolger voor Joke Schauvliege als nieuwe minister van Omgeving, Natuur en Landbouw. Vlaams Parlementslid Robrecht Bothuyne is als lid van de Commissie Leefmilieu één van de mogelijke opvolgers van Schauvliege. In “De ochtend” liet hij nog in het midden of hij kandidaat-minister is. “De voorzitter en de fractie zullen straks iemand vragen om haar op te volgen”, zei hij diplomatisch.

Wie het ook wordt, CD&V zal na het ontslag van Schauvliege, tot de verkiezingen van 26 mei, een nieuwe minister van Omgeving, Natuur en Landbouw leveren. Maar kan de partij nog een geloofwaardige klimaatminister leveren? “Ik denk dat de voorbije jaren is aangetoond dat CD&V op het vlak van milieu en natuur heel wat heeft gerealiseerd met minister Schauvliege”, zei Bothuyne. 

Bothuyne stoffeerde dat met enkele voorbeelden: “De luchtkwaliteit is verbeterd. De waterkwaliteit is verbeterd. Er is een ferme daling van de CO2-uitstoot in Vlaanderen. De biodiversiteit is erop vooruitgegaan. En denk maar aan de wolf die teruggekomen is in onze Vlaamse contreien. Er zijn dus heel wat goeie, grote stappen gezet, maar meer is inderdaad nog nodig.”

Landbouw

De beschuldiging dat Joke Schauvliege de handpop was van de landbouw, strookt volgens Bothuyne helemaal niet met de realiteit. “Landbouw en natuur zijn perfect verzoenbaar”, stelt Bothuyne.

“Een groot deel van ons mooie Vlaamse landschap wordt goed beheerd door de landbouw. Tegelijk stel ik vast dat het beleid, minister Schauvliege dus, de voorbije jaren nog nooit zoveel geld heeft besteed aan natuur en bos. Er zijn dus heel wat goeie stappen gezet.”

Complot?

Dat er een complot zit achter de klimaatmarsen, zoals Joke Schauvliege beweerde, dat gelooft Bothuyne ten slotte niet. “De klimaatmarsen zijn een heel duidelijk signaal dat heel veel jongere én oudere mensen wakker liggen van de toekomst van onze planeet en daar willen we 100 procent rekening mee houden”, belooft Bothuyne. “Er moet een sterk beleid gevoerd worden om een antwoord te geven op de vragen en verzuchtingen van die mensen.”

Beluister het gesprek met Robrecht Bothuyne in "De ochtend" op Radio 1:

Meest gelezen