"KKK" blaast Joodse traditie in Keuls carnaval nieuw leven in

In Keulen heeft de Joodse gemeenschap de eerste carnavalsvereniging opgericht sinds de jaren 30. De club heet "Kölnische Kippa Köpp" of "Keulse Keppelkoppen", afgekort "KKK". Het Keulse carnaval is altijd een belangrijke traditie geweest voor de Joodse gemeenschap, maar dat bleef lange tijd onder de radar. De nieuwe vereniging wil hier verandering in brengen, aldus voorzitter Aaron Knappstein.

De nieuwe vereniging is de eerste Joodse carnavalsclub die opgericht werd in meer dan 80 jaar. Ze telt een dozijn leden, waarvan de meesten ook lid zijn van andere carnavalsgroepen. Voor de Tweede Wereldoorlog bestond er al een vereniging genaamd "KKK" in Keulen, namelijk de "Kleine Köllner Kegelklub".

Dat was aanvankelijk een bowlingclub. De leden gingen geregeld naar gemaskerde bals, waardoor de vereniging al snel een carnavalsvereniging werd en herdoopt werd tot "Kleine Köllner Klub". In 1933, toen de nazi's aan de macht kwamen, werd de vereniging opgedoekt. Vele leden werden vermoord of ontvluchtten het land.

De nieuwe vereniging wil zeker de tradities van de oude "KKK" in ere houden, maar ook zelf nieuwe tradities opstarten, zegt de voorzitter Aaron Knappstein in de Keulse krant Kölner Stadt-Anzeiger. De oprichters zijn zich ook bewust van de overeenkomst tussen de initialen van hun naam en die van de racistische Ku Klux Klan. Ze proberen daarom om die initialen niet te prominent te plaatsen op het embleem van hun organisatie.

Carnaval is heel populair in het westelijke deel van Duitsland. De festiviteiten gaan traditioneel van start op 11 november en eindigen op Aswoensdag. Het eerste evenement van de vereniging vindt plaats op de zondag van de Keulse carnavalsweek, op 3 maart. Er wordt een carnavalsbrunch georganiseerd. Daarna is er een rondleiding in de synagoge en een lezing van een historicus over de Joden in het Keulse carnaval. "Iedereen is welkom, ook niet-joden", liet de voorzitter nog weten.

Meest gelezen