Klimaatspijbelaars roepen leerkrachten op om te staken op 15 maart

De klimaatspijbelaars van Youth for Climate roepen de Vlaamse onderwijsvakbonden op om op 15 maart te staken. Ze willen dat de leerkrachten die dag deelnemen aan protestacties in de provinciehoofdsteden. 

"Er is nu ook de groep 'Teachers for Climate', en die groep heeft aan de onderwijsvakbonden gevraagd of de leerkrachten kunnen meestaken en deelnemen aan acties op 15 maart," zegt Marjolein Moreaux van Youth for Climate aan VRT NWS. "De bedoeling is dat we die dag alle scholen meekrijgen in het protest. Tot nu toe gingen lagere scholen vaak niet mee, omdat dat moeilijk was. Maar als leerkrachten kunnen meekomen dan hopen we dat dat makkelijker wordt."

De acties op vrijdag 15 maart zouden plaatsvinden in de verschillende provinciehoofdsteden, wat ook een manier is om het voor die klassen makkelijker te maken om mee te doen.

Youth for Climate zegt erbij dat ze geen bedrijven willen platleggen, maar vragen wel aan leerlingen dat ze hun ouders en familie aansporen om die dag niet te werken en zich aan te sluiten bij het protest. "We hebben erover gepraat, maar de tijd is er niet meer om alle vakbonden aan boord te krijgen, en eigenlijk willen de jongeren vooral dat hun leerkrachten kunnen meedoen. Maar ook andere volwassenen zijn erg welkom."

Ook in een 40-tal andere landen doen jongeren die oproep. Het initiatief kwam van de Zweedse tiener Greta Thunberg, die als eerste begon met spijbelacties voor het klimaat. 

De onderwijsbonden hebben voorlopig nog niet geantwoord op de vraag van Youth for Climate. Ook de Waalse en de Brusselse klimaatspijbelaars gaan de vraag stellen aan hun onderwijsvakbonden. 

Meest gelezen