Videospeler inladen...

Koen Van den Heuvel, de man die langzaam groeide in de schaduw van Kris Peeters

Koen Van den Heuvel (CD&V), de man die Joke Schauvliege opvolgt als Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw, kennen we vooral als Vlaams fractieleider voor zijn partij. Daarnaast heeft hij vooral zijn politieke sporen verdiend in zijn thuisgemeente Puurs - nu Puurs-Sint-Amands - waar hij burgemeester is.

Een stemmenkanon kan je Koen Van den Heuvel (CD&V) niet noemen: in 2014 wordt hij met 16.775 stemmen verkozen als Vlaams Parlementslid in de kieskring Antwerpen. Ter vergelijking: zijn ministeriële voorganger Joke Schauvliege haalt er dan 55.291 in de kieskring Oost-Vlaanderen.

Desondanks draait Van den Heuvel al een tijdje mee in de politiek. Hij studeert zowel economie, politieke wetenschappen als filosofie en begint zijn professionele carrière op de studiedienst van de Nationale Bank. Vanaf 1989 betreedt hij de politieke arena in zijn thuisgemeente Puurs, achtereenvolgens als gemeenteraadslid, schepen en burgemeester. Sinds 1997 is hij burgervader, eerst van Puurs en sinds begin dit jaar van fusiegemeente Puurs-Sint-Amands.

In 2003 dingt hij voor het eerst naar een nationaal mandaat, maar hij raakt niet verkozen vanop de vijfde plaats op de Antwerpse Kamerlijst van zijn partij. Een jaar later is het wel raak en raakt hij verkozen als Vlaams Parlementslid.

De weg vooruit, naar meer zichtbaarheid

In 2009 kan hij opnieuw een zitje claimen in de Vlaamse volksvergadering. Deze keer is hij opvolger van Kris Peeters, dé Vlaamse CD&V-voorman, nota bene eveneens uit Puurs. Peeters is als lijsttrekker verkozen, maar wordt Vlaams minister-president. Meteen komt Koen Van den Heuvel in beeld als 1e opvolger.

Vanaf 1 december volgt hij de weinig zichtbare Ludwig Caluwé op als fractieleider in het Vlaams Parlement. Als parlementslid profileert hij zich op financiën, begroting, binnenlands bestuur en werk. Als fractieleider van een meerderheidspartij heeft hij de vaak ondankbare taak om zijn partij een smoel te geven.

Toch wordt zijn werk blijkbaar geapprecieerd. Begin dit jaar beslist de partij om van hem Vlaams lijsttrekker in de kieskring Antwerpen te maken. Kris Peeters is intussen al enkele jaren actief op federaal niveau en is nu CD&V-lijsttrekker voor het Europees Parlement. 

Er resten Koen Van den Heuvel nog 109 dagen om zich in de kijker te werken als Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw. 109 dagen is misschien weinig om nieuwe krijtlijnen voor een Vlaams klimaatbeleid uit te tekenen, maar misschien wel genoeg om zijn zichtbaarheid als politicus te vergroten. Dat is nodig, want op 26 mei moet hij het opnemen tegen een geduchte N-VA-tegenstander die luistert naar de naam Bart De Wever.

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Hoe reageert de politieke wereld op de nieuwe minister? Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen