Sven Michiels - Photography

Niels Destadsbader vult drie Sportpaleizen: "Hij is de Nederlandstalige artiest op wie veel mensen zaten te wachten"

Niels Destadsbader (31) geeft vanavond zijn eerste van drie concerten in het Sportpaleis. Vorig jaar mocht de zanger er twee keer optreden, dit weekend vult hij twee avondconcerten aan met een namiddagvoorstelling op zondag. Het slotakkoord van een mooi muzikaal jaar, met zijn derde soloplaat en maar liefst vijf MIA's. En die deden Destadsbader extra veel plezier, want de zanger/presentator/acteur heeft een hele tijd aan zijn weg moeten timmeren, zo vertelde hij recent in het Eén-programma "Het huis". 

De carrière van Niels Destadsbader in een notendop

 • 2007: acteerdebuut als “Suske” in de “Suske en Wiske”-musical
 • 2008 tot 2011: hoofdrol in de Ketnet-reeks "Amika"
 • Eind 2008: deelname aan het Eén-programma “Steracteur sterartiest”; hij wordt vierde
 • Eind 2009: start als Ketnetwrapper
 • 2011: start bij “Café Flamand”, de gelegenheidsband van Miguel Wiels en Peter Van de Veire die Vlaamse klassiekers covert
 • September 2014: overstap als presentator naar VTM
 • Eind 2016: eerste soloplaat “Speeltijd”
 • Begin 2017: wint zijn eerste MIA in de categorie “Vlaams populair”
 • Zomer 2017: wint Radio 2-Zomerhit voor “Skwon meiske”, een West-Vlaamse cover van “Sofia”, de bescheiden hit van Alvaro Soler
 • Begin 2018: wint zijn tweede MIA in de categorie “Vlaams populair”
 • Voorjaar 2018: deelname aan VTM-programma “Liefde voor muziek”
 • Mei 2018: tweede soloplaat "Dertig"
 • Zomer 2018: wint tweede Radio 2-Zomerhit voor “Verover mij”, zijn cover van “Believe” van K’s Choice voor “Liefde voor muziek”
 • Najaar 2018: speelt twee keer in een uitverkocht Sportpaleis
 • Begin 2019: wint 5 MIA's op 7 nominaties, in de categorieën Vlaams populair, Nederlandstalig, pop, beste solo man en beste album. 
 • Zomer 2019: wint voor de derde keer op rij Radio 2-Zomerhit, deze keer voor het nummer "Mee naar boven"
 • Oktober 2019: derde soloplaat "Boven de wolken"

Op zo'n korte tijd zo'n grote fanbasis uitbouwen: dat is indrukwekkend

Jan Delvaux, belpopkenner

Hoewel het de laatste jaren bijzonder hard gaat voor Niels Destadsbader was het bij de start van zijn carrière verre van rozengeur en maneschijn. In "Het huis" (te herbekijken via VRT NU, red.) blikte hij recent terug op die moeilijke jaren waarin audities steevast op ontgoochelingen uitdraaiden, en hij tijdens optredens werd bekogeld met bekertjes bier.  Tot de bal - mede dankzij een rol in "F.C. De Kampioenen" en de ontmoeting met componist en producer Miguel Wiels - toch aan het rollen ging. "Hoe hij na al die tegenslagen in zo'n korte tijd een grote fanbasis heeft opgebouwd, is héél straf", zegt belpopkenner Jan Delvaux. "Uiteindelijk is hij nog maar enkele jaren professioneel met zijn eigen muziek bezig."

“Vorig jaar vulde hij zonder moeite twee Sportpaleizen, én hij kondigde meteen nieuwe concerten aan voor dit jaar. Dan ben je een fenomeen”, zegt Delvaux. “Wat meespeelt, is dat Niels Destadsbader een zeer grote Clouseaufactor heeft, zowel muzikaal als persoonlijk. Degelijke Nederlandstalige popmuziek is niet dik gezaaid. Wij hebben daar minder een traditie in dan de Nederlanders, met pakweg Guus Meeuwis of André Hazes junior. Het lijkt een simpel genre, maar je moet het goed brengen om ver te geraken.”

Na de Clouseaugekte is Niels Destadsbader de Nederlandstalige artiest waar veel mensen op zaten te wachten

Jan Delvaux, belpopkenner

Er zijn volgens Delvaux veel parallellen tussen Niels Destadsbader en zijn grote voorbeeld Koen Wauters. “Ze combineren een carrière in Nederlandstalige muziek met presentatiewerk bij VTM. Via televisie bereiken ze een breed publiek. Eigenlijk is Niels Destadsbader op dit moment de enige artiest die zo’n divers publiek aanspreekt, dankzij zijn mediabekendheid. Qua populariteit leunt hij véél dichter aan bij Angèle, die fans heeft in beide landsdelen, dan bij een Vlaamse zanger als Christoff, die bij een specifiek en trouw publiek scoort.”

Delvaux noemt Niels Destadsbader na de Clouseaugekte in de jaren 90 zelfs "de nieuwe Nederlandstalige artiest op wie veel mensen zaten te wachten". "Hij maakt toegankelijke popmuziek die weinig mensen afstoot. En daarmee vult hij een gat in de markt. Niels heeft op het goede moment braakliggend terrein ingepalmd”, zegt Delvaux. “Voeg bij die ideale timing goede popnummers, veel charisma, een hoog “ideale schoonzoon”-gehalte, showcapaciteiten én een goede entourage - met een belangrijke rol voor Miguel Wiels en zijn broer Kevin als manager -, en je hebt het totaalpakket.”

Bekijk: het verslag uit "Het journaal" over de uitreiking van de MIA's 2018:

Video player inladen...

Nederlandstalige muziek is niet langer een "guilty pleasure"

Jan Delvaux, belpopkenner

De populariteit van Niels Destadsbader past volgens Jan Delvaux ook in de algemene opmars van Nederlandstalige muziek in verschillende genres. Van Bazart over Christoff tot Zwangere Guy: Nederlandstalige muziek staat helemaal op de kaart, én in de hoogste regionen van de hitlijsten.

Dat weerspiegelt zich ook dit jaar in nominaties voor de MIA's: één op de drie genomineerden over alle categorieën heen zingt in het Nederlands. “De tijd dat Nederlandstalige muziek niet au sérieux werd genomen is definitief voorbij. Er wordt over het algemeen minder in hokjes gedacht in de muziekwereld”, vindt Delvaux. 

Bekijk: het optreden van Niels Destadsbader op "Radio 2 Zomerhit 2019"

Meest gelezen