Sven Michiels - Photography

Waarom het geen toeval is dat Niels Destadsbader 5 MIA’s wint

Niels Destadsbader (30) heeft zich met 5 prijzen op 7 nominaties tot koning van de MIA’s gekroond. En dat is geen toeval, want de zanger/presentator timmert al een tijdje aan zijn muzikale weg. Met een succesvolle soloplaat "Dertig" én twee uitverkochte Sportpaleizen is 2018 ongetwijfeld zijn jaar. En het hoeft dus niet te verbazen dat zo’n topjaar wordt bekroond met 5 MIA’s als kers op de taart.

De carrière van Niels Destadsbader in een notendop

 • 2007: debuut als “Suske” in de “Suske en Wiske”-musical
 • 2008 tot 2011: hoofdrol in de Ketnet-reeks "Amika"
 • Eind 2008: deelname aan het Eén-programma “Steracteur sterartiest”
 • Eind 2009: start als Ketnetwrapper
 • 2011: start bij “Café Flamand”, de gelegenheidsband van Miguel Wiels en Peter Van de Veire die Vlaamse klassiekers covert
 • September 2014: overstap als presentator naar VTM
 • Eind 2016: eerste soloplaat “Speeltijd”
 • Begin 2017: wint zijn eerste MIA in de categorie “Vlaams populair”
 • Zomer 2017: wint Radio 2-Zomerhit voor “Skwon meiske”, een West-Vlaamse cover van “Sofia”, de bescheiden hit van Alvaro Soler
 • Begin 2018: wint zijn tweede MIA in de categorie “Vlaams populair”
 • Voorjaar 2018: deelname aan VTM-programma “Liefde voor muziek”
 • Zomer 2018: wint tweede Radio 2-Zomerhit voor “Verover mij”, zijn cover van “Believe” van K’s Choice voor “Liefde voor muziek”
 • Najaar 2018: speelt twee keer in een uitverkocht Sportpaleis

Op zo'n korte tijd zo'n grote fanbasis uitbouwen: dat is indrukwekkend

Jan Delvaux, belpopkenner

De voorbije twee jaar wint Niels Destadsbader telkens één MIA, twee keer in de categorie “Vlaams populair”, die jarenlang gedomineerd werd door schlagerkoning Christoff. In oktober 2018 maakt Destadsbader zijn grote droom waar: met zijn plaat “Dertig” verkoopt hij in het jaar van zijn 30e verjaardag twéé keer het Sportpaleis uit. Meteen kondigde hij ook voor dit jaar twee concerten aan in de Antwerpse concerttempel. Vanochtend voegde hij daar nog één concert aan toe. Het gaat hard voor Niels Destadsbader en dat is volgens belpopkenner Jan Delvaux geen toeval.

“Hoe hij in korte tijd zo’n grote fanbasis heeft opgebouwd, is héél straf. Als je twee Sportpaleizen uitverkoopt én er meteen twee nieuwe aankondigt, dan ben je een fenomeen”, zegt Delvaux. “Wat meespeelt, is de hoge Clouseaufactor, zowel muzikaal als rond de figuur Niels Destadsbader. Degelijke Nederlandstalige popmuziek is niet dik gezaaid. Wij hebben daar minder een traditie in dan de Nederlanders, met pakweg Guus Meeuwis of André Hazes junior. Het lijkt een simpel genre, maar je moet het goed brengen om ver te geraken. Naast Destadsbader bewijst Bazart dat een iets alternatievere sound in het Nederlands succesvol kan zijn.”

Na de Clouseaugekte is Niels Destadsbader de Nederlandstalige artiest waar veel mensen op zaten te wachten

Jan Delvaux, belpopkenner

Er zijn volgens Delvaux veel parallellen tussen Destadsbader en Koen Wauters. “Ze combineren Nederlandstalige muziek met presentatiewerk bij VTM. Via televisie bereiken ze een breed publiek, van jong tot oud. Eigenlijk is Niels Destadsbader op dit moment de enige die als artiest zo’n divers publiek kan aanspreken, dankzij zijn mediabekendheid. Qua populariteit leunt hij véél dichter aan bij Angèle, die fans heeft in beide landsdelen, dan een Vlaamse zanger als Christoff, die bij een specifiek publiek scoort.”

Delvaux noemt Niels Destadsbader na de grote Clouseaugekte "de nieuwe Nederlandstalige artiest waar veel mensen op zaten te wachten". "Hij maakt toegankelijke popmuziek die weinig mensen afstoot. En daarmee vult hij een gat in de markt, al zeg ik niet dat daar een bewuste strategie achter schuilt. Niels heeft op het goede moment braakliggend terrein ingepalmd”, zegt Delvaux. “Voeg bij die ideale timing enkele goede popnummers, veel charisma, een hoog “ideale schoonzoon”-gehalte, showcapaciteiten én een goede entourage, en je hebt het totaalpakket.”

Nederlandstalige muziek is niet langer een "guilty pleasure"

Jan Delvaux, belpopkenner

De populariteit van Niels Destadsbader past volgens Jan Delvaux ook in de opmars van Nederlandstalige muziek in verschillende genres, met succesvolle artiesten als Bazart of Tourist LeMC. “De tijd dat Nederlandstalige muziek niet "au sérieux" werd genomen is definitief voorbij. Er wordt over het algemeen minder in hokjes gedacht in de muziekwereld”, vindt Delvaux. “Dat zie je in kleine dingen: zoals het wederzijds respect en de samenwerking tussen Will Tura en Triggerfinger."

Niels Destadsbader was vanochtend te gast in "De ochtend" op Radio 1. Bekijk het interview hieronder: 

Video player inladen...

Bekijk hier hoe Niels Destadsbader het nummer "Verover mij" bracht in het Sportpaleis: