Videospeler inladen...

Niels Destadsbader en Angèle domineren overtuigend de MIA’s

Niels Destadsbader en Angèle zijn de grote winnaars van de MIA’s, de Vlaamse muziekprijzen die vanavond zijn uitgereikt. Zowel Destadsbader als Angèle waren 7 keer genomineerd: hij neemt maar liefst 5 MIA’s mee naar huis, zij wint 3 beeldjes. "Zoutelande" is door het publiek weinig verrassend verkozen tot "hit van het jaar".

Bij de uitreiking van de MIA’s worden de populairste Vlaamse én Brusselse artiesten van 2018 in de bloemetjes gezet. - Vandaar dat onder meer Stromae en Blanche in het verleden al in de prijzen vielen. - In totaal zijn er 19 MIA’s uitgereikt. De editie van 2018 zal de geschiedenisboeken ingaan als die van een West-Vlaming die in het Nederlands zingt, en een Brusselse die beide landsdelen in het Frans verovert. Niels Destadsbader en Angèle waren met 7 nominaties de gedoodverfde winnaars, en ze hebben die favorietenrol waargemaakt.

Destadsbader wint maar liefst 5 MIA’s in uiteenlopende categorieën. De award Vlaams populair rijft hij voor het derde jaar op rij binnen. Ook in de genres Nederlandstalig en pop valt hij in de prijzen.

En Destadsbader wordt door het publiek ook verkozen tot beste solo man én zijn plaat “Dertig” is verkozen tot beste album. In die laatste categorie had Destadsbader nochtans stevige concurrentie van opkomende talenten Tamino en Angèle en stadstroubadour Tourist LeMC die voor zijn plaat “We begrijpen mekaar” recent nog een gouden plaat kreeg. (Lees voort onder de video)

Niels Destadsbader: "Vijf op zeven, dat is wel niet normaal"

Videospeler inladen...

Met zijn 5 MIA’s vanavond heeft Destadsbader intussen 7 Music Industry Awards op zijn conto staan. In de geschiedenis van de muziekprijzen doen enkel Stromae, Milow en Oscar and the Wolf het nog beter.

De tweede grote winnaar van de avond – met 3 MIA’s – is Angèle, voluit Angèle Van Laeken. Nog altijd maar 23 jaar, amper één plaat op zak maar in eigen land al op zo goed als elk festivalpodium gestaan, en al heel wat concertzalen doen vollopen. En ook in Frankrijk gaat het hard voor haar.

Angèle wint de MIA’s in de categorie doorbraak en solo vrouw, en van de muzieksector krijgt ze de MIA voor het artwork rond haar plaat “Brol”. Op de MIA's deelt ze het podium met haar broer Roméo Elvis met wie ze het nummer "Tout Oublier" heeft opgenomen. 

Tamino (5 nominaties) en Tourist LeMC (4 nominaties) nemen elk één MIA mee naar huis : Tamino wint die in de categorie alternative, Tourist is beste urbanact. Lost Frequencies mag al voor het derde jaar op rij de MIA voor beste dance mee naar huis nemen. Bazart, twee jaar geleden nog goed voor 5 MIA’s, wint dit jaar beste groep.

En de oorwurm van 2018 “Zoutelande” van de Nederlandse groep BLØF en West-Vlaamse ex-Hooverphoniczangeres Geike Arnaert is verkozen tot hit van het jaar.
 

BLØF en Geike Arnaert zingen "Zoutelande" tijdens de MIA's:

Videospeler inladen...

Speciale prijzen zijn er voor The Scabs die een lifetime achievement award krijgen, en platenlabel [PIAS] die de sector lifetime achievement award mee naar huis kan nemen. Grote winnaars van vorig jaar, Coely en Oscar and the Wolf, vallen dit jaar niet in de prijzen, hoewel ze allebei genomineerd waren.

Wie wint welke MIA? Een overzicht

Gekozen door het publiek:

 • Hit van het jaar: “Zoutelande” – BLØF feat. Geike Arnaert
 • Album: “Dertig” – Niels Destadsbader
 • Alternative: Tamino
 • Dance: Lost Frequencies
 • Doorbraak: Angèle
 • Groep: Bazart
 • Nederlandstalig: Niels Destadsbader
 • Pop: Niels Destadsbader
 • Solo Man: Niels Destadsbader
 • Solo Vrouw: Angèle
 • Urban: Tourist LeMC
 • Vlaams populair: Niels Destadsbader

Gekozen door de muzieksector:

 • Artwork: Angèle – "Brol"
 • Auteur/componist: Bram Vanparys (The bony king of nowhere)
 • Liveact: Arsenal
 • Muzikant: David Poltrock
 • Clip: "Défiler" – Stromae

Carrièreprijzen:

 • Lifetime achievement award: Scabs
 • Sector lifetime achievement award: platenlabel [PIAS]

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Bekijk hier de reactie van verschillende winnaars:

Videospeler inladen...

Opmerkelijke momenten tijdens de prijzenshow

Ode aan The Scabs met Herman Brusselmans: "Dames en heren, lang leve The Scabs!"

Videospeler inladen...

Jaloerse Olly Wannabe kaapt de MIA's

Videospeler inladen...

Filmregisseur en quizmaster Erik Van Looy slaat aan het zingen

Videospeler inladen...

Meme Nelly wenst haar Niels een "dikke proficiat"

Videospeler inladen...

Meest gelezen