Videospeler inladen...

Minister De Backer boos na uitblijven akkoord over 5G: “Ordinaire centenkwestie blokkeert onze economische toekomst”

Er is nog altijd geen akkoord over de komst van het 5G-netwerk in ons land. De federale overheid, de gewesten en de gemeenschappen raken het maar niet eens over de verdeling van de opbrengst van de frequentieveiling. Ontslagnemend Minister van Digitale Agenda en Telecommunicatie Philippe De Backer (Open VLD) reageert teleurgesteld: “Hierdoor dreigt België achterop te hinken.”

De invoering het 5G-netwerk, dat supersnel mobiel internet mogelijk moet maken, dreigt nu echt vertraging op te lopen. Op het overlegcomité, waar alle regeringen van het land samenzitten, is vanochtend geen akkoord bereikt over de opbrengst van de frequentieveiling.

Net als gewoon mobiel bel- en dataverkeer verloopt 5G-internet via de ether, via afgebakende frequentiebanden. Om dat verkeer in de lucht te regelen moeten verschillende frequenties toegekend worden aan de verschillende operatoren. Dat zal gebeuren via een veiling, waarbij de operatoren aan de overheid geld betalen.

En daar wringt het schoentje: de verschillende overheden van het land raken het er maar niet over eens hoe dat geld verdeeld moet worden. Dat is vanochtend gebleken op het overlegcomité.

Centenkwestie

Ontslagnemend minister van Telecommunicatie Philippe De Backer is niet te spreken over de houding van de verschillende regeringen. “Een ordinaire centenkwestie vanuit regio’s blokkeert de economische toekomst van ons land”, reageert hij boos.

“Dit is bijzonder jammer voor ons land en de koppositie die ik voor ons land wil”, klinkt het teleurgesteld. Om een doorbraak te forceren, had De Backer nog voorgesteld om al een veiling te organiseren en de verdeling later te regelen, maar daarop zijn zijn gesprekspartners niet ingegaan.

“Vlaanderen wil gewoon datgene wat haar toekomt”, zegt Vlaams minister Ben Weyts (N-VA) in een reactie aan VRT NWS. “Wij laten ons niet met een kluitje in het riet sturen. Voor ons is het eenvoudig: als Vlaanderen zijn rechtmatige deel krijgt, is de zaak opgelost.” Hij kaatst de bal terug en zegt dat de zaak aan federale kant geblokkeerd wordt.

Langs Franstalige kant klinkt minister André Flahaut (PS) iets gematigder. “Er is een blokkage, maar dat is tijdelijk, denk ik.” Maar net als zijn Vlaamse collega wil hij ook meer geld zien. In het huidige voorstel krijgt zowel de Franstalige als de Vlaamse Gemeenschap te weinig geld, vindt hij.

Echt nodig

Als de 5G-frequenties dit jaar niet meer geveild worden, heeft België "een gigantisch probleem", zei Danielle Jacobs van Beltug, de vereniging van ICT-managers, in het VRT NWS-programma “De markt”.

Ook werkgeversorganisatie VOKA wijst op de noodzaak van het 5G-netwerk. "Als we toekomstgericht willen denken en toekomstgericht willen handelen, hebben we echt 5G nodig", zegt VOKA-topman Hans Maertens. "Zeker voor Brussel, waar heel veel internationale bedrijven en instellingen gevestigd zijn, zou 5G een belangrijk competitief voordeel zijn."

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen