"Minister van Valse Zaken" en "Trumpiaans manoeuvre”: krantencommentaren hard voor Schauvliege én CD&V

De kranten zijn vanochtend hard voor Joke Schauvliege, daags na haar ontslag als Vlaams minister. Maar ook CD&V, haar partij, wordt door alle commentatoren een confronterende spiegel voorgehouden. Een overzicht.

Het Laatste Nieuws

“Zoveel tranen dat je leugen zou vergeten.” Het Laatste Nieuws kijkt op zijn voorpagina door de tranen van Schauvliege heen. In zijn opinie binnenin de krant houdt Jan Segers Schauvliege en haar partij een pijnlijke spiegel voor.

“Het dossier-Schauvliege confronteert de christendemocraten met hun bestaansreden”, concludeert Segers. “Een halve eeuw lang ging CVP/CD&V er prat op dat ze de harmonieuze synthese was van ogenschijnlijk botsende belangen”, zoals klimaat en landbouw.

“Het probleem van CD&V is niet dat de partij geen smoel heeft. Het probleem is dat ze er twee heeft”, luidt de harde conclusie. “Een linkse en een rechtse smoel. En als die naar elkaar lonken, kijken ze scheel.”

Het Nieuwsblad

“Genekt door (vijandig) klimaat”, kopt Het Nieuwsblad. Ook voor hoofdredacteur Liesbeth Van Impe was de leugen van Schauvliege “vele bruggen te ver”. “Schauvliege had misschien zelf niet het gevoel dat ze gelogen had, ze was wel de enige”, luidt de harde conclusie.

Van Impe heeft het zelfs over een “Trumpiaans manoeuvre”, waarmee Schauvliege ook haar partij, die zich als het redelijke centrum wil opwerpen, ondermijnde. Net als Jan Segers van Het Laatste Nieuws stelt Van Impe vast dat het voor CD&V zoeken is naar een eigen plekje in het spotlicht.

De Standaard

Ook De Standaard ziet het ontslag van Schauvliege als een symptoom van “het bar slechte klimaat voor CD&V”. Hoofdredacteur Karel Verhoeven bedenkt Schauvliege met de bedenkelijke titel van “minister van Valse Zaken”. Zo toonde ze zich volgens Verhoeven tijdens haar toespraak voor het Algemeen Boerensyndicaat.

“Leunend op sterke boerenschouders kon ze kwaad spreken over haar tegenstrevers, die klimaatmarsers. Voor één keer leek ze publiek te zeggen wat ze echt dacht. Wat haar natuurlijk ontmaskerde als een minister van Valse Zaken”, die “steevast aan de verkeerde kant” stond en volgens Verhoeven nooit voor het algemeen belang heeft gestaan. En ook hier luidt weer de conclusie: “Daarmee is ze een prototypisch product van de landelijke CD&V.”

De Morgen

“Sorry was niet genoeg”, bloklettert De Morgen vanochtend. Hoofdredacteur Bart Eeckhout proeft het medelijden na het ontslag van Schauvliege. Maar ook hij doorprikt dit meteen en ziet dat Schauvliege haar eigen beleid “een cliëntelistische doodschop” heeft gegeven door zich openlijk aan de kant van de landbouwers te scharen, als een “Boerenbond-marionet”.

Eeckhout onderkent dat dat ook net het talent is van Schauvliege: “Schauvliege weet perfect wie haar kiezers zijn: mensen die hun landelijke tradities en belangen niet te veel veranderd willen zien door 'nieuwlichterij’ zoals milieu- of klimaatzorg.”

Eeckhouts conclusie is hard: “Diep in het hart blijft CD&V nog altijd dezelfde CVP-machtsmachine. Nergens zie je dat zo pijnlijk helder als in het bewust gesaboteerde Vlaamse milieu-non-beleid van de voorbije tien jaar.”

De Tijd

“CD&V gehavend naar verkiezingen na ontslag Schauvliege.” Daarmee opent De Tijd. Commentator Bart Haeck stelt nog een belangrijke vraag bij de uitspraak die Schauvliege fataal werd: “Ofwel morste ze met uiterst discrete info (van de Staatsveiligheid, red.), ofwel heeft ze gewoon gelogen.”

“Maar wie denkt dat het nu plots makkelijker zal worden om landbouw en natuur te verzoenen - zoals Schauvliege probeerde - of klimaat te laten rijmen op koopkracht, vergist zich”, is ook hier de conclusie.

Beluister het volledige krantenoverzicht uit "De ochtend" op Radio 1:

Meest gelezen