Nederlands ambulance­personeel kiest voor frisse nieuwe kleuren, volgt België?

Het Nederlandse ambulancepersoneel test vanaf vandaag drie weken lang nieuwe uniformen. Ze laten daarvoor het fluogeel en -groen vallen en kiezen voor turquoise als hoofdkleur. Wat vinden onze ambulanciers daarvan? "Het is niet zo dat interventiekledij ooit sexy zal worden, maar het is wel een verbetering."

De Nederlandse uniformkleuren voor ambulancepersoneel gaan al 20 jaar lang mee. De hoofdkleuren zijn daar momenteel fluogeel en -groen. De komende weken wordt het nieuwe uniform in nieuwe kleuren getest door verschillende ambulancemedewerkers verspreid over Nederland. Niet alleen naar kleur, maar ook of de nieuwe kleding wel praktisch is.

Een knalgele jas is best intimiderend. De nieuwe kleuren stralen rust uit

Al speelt die kleur ook wel een belangrijke rol. De huidige knalgele jas is volgens een Nederlandse ambulancemedewerker bijvoorbeeld "best intimiderend". "De nieuwe kleuren stralen rust uit. Bovendien kunnen we ons met deze nieuwe kleur onderscheiden van al die andere mensen die in het geel rondlopen", zegt hij aan de Nederlandse omroep NOS. Hij denkt daarvoor bijvoorbeeld aan de afvalophalingsdienst, maar ook aan protesterende gele hesjes.

Lees verder onder de afbeelding

Volgt België?

Is Nederland het lichtende voorbeeld dat ook onze Belgische ambulanciers willen volgen? "De regelgeving naar uniforme kleuren voor de kledij voor interventiepersoneel is vrij recent bij ons", legt Willem De Ceulaer van ambulanciersvereniging Belgambu uit aan VRT NWS. "Ambulanciers voor niet-dringend vervoer hebben trouwens sinds kort uniformen in de kleuren die de Nederlanders tot nu gebruikten."

Het is niet zo dat interventiekledij ooit sexy zal worden, maar het is wel al een verbetering

In tegenstelling tot bij onze noorderburen kunnen de verschillende ambulancediensten zelf hun kledij bestellen bij verschillende leveranciers. Alleen de kleuren liggen vast, bepaalde praktische zaken zoals een extra zakje kunnen diensten zelf beslissen. "Voor de kleuren worden Europese richtlijnen gevolgd die stellen dat interventiekledij aan een zekere graad van zichtbaarheid moet voldoen", klinkt het.

"Er zijn maar drie fluokleuren die in aanmerking komen: rood, oranje en geel", legt De Ceulaer uit. "De Nederlanders wijken daar nu van af in het nadeel van de zichtbaarheid." Nochtans vindt De Ceulaer de Nederlandse uniformen best mooi. "Het is een sportieve oplossing geworden", zegt hij. "Het is niet zo dat interventiekledij ooit sexy zal worden, maar het is wel al een verbetering. Al is een kleur mooi vinden natuurlijk iets heel persoonlijk."

Of de nieuwe kleuren ook bij ons ingang zullen vinden, is zeer onzeker. "Er zijn belangrijkere uitdagingen in onze sector dan de kleuren van ons uniform", zegt De Ceulaer. "Het gebrek aan een goede structuur bijvoorbeeld of de problemen die er zijn rond de financiering."

Meest gelezen