Netflix-serie "Sex education" geeft "eindelijk een realistisch en niet-stereotyperend beeld over seks”

Netflix doet het steeds beter wat betreft hun eigen geproduceerde films en series. Ook de nieuwste Britse serie "Sex education" is op het videoplatform zeer populair. "Het is niet-stereotyperend en dekt veel thema’s, zoals de druk om seks te hebben, niet weten hoe je ermee moet beginnen en ook homoseksualiteit wordt heel sterk genormaliseerd", zegt Wannes Magits van expertise-centrum Sensoa in "Bij Debecker" op Radio 1.

"Sex education" draait allemaal om een sekstherapeute, gespeeld door Gillian Anderson, die graag met haar zoon over seks praat. De tiener heeft daar echter niet zoveel zin in, maar organiseert al snel therapieën op school als hij merkt dat vrienden met dezelfde, vaak gênante, problemen kampen. 

Ongemak

Olivier De Wilde vindt dat de serie vooral goed ingaat op een hoop heikele seks-thema's. “Het geeft vooral antwoord op ongemakkelijke vragen, zoals bij sexting en bodyshaming. Er zijn heel veel jeugdigen en kinderen die vragen hebben die je niet kunt stellen aan je ouders. Op deze vragen geeft de serie antwoord.”

Volgens De Wilde zijn dat moeilijk bespreekbare dilemma’s die niet altijd bij de ouders neer te leggen zijn. “Er is een aflevering waarbij een bepaalde foto van een meisje door de school gaat die ze ooit naar een vriendje heeft gestuurd. Je kunt er moeilijk over praten met je ouders, net als over de pijn tijdens het vrijen. Daar geeft deze serie een antwoord op.”

Fan van de serie

In de loop der jaren werd seks altijd perfect in beeld gebracht, maar zo perfect is het niet altijd

Wannes Magits van Sensoa is ook fan van de serie, zei hij bij "Bij Debecker". “Het is niet-stereotyperend en gaat in op veel thema’s, zoals de druk om seks te hebben, niet weten hoe je ermee moet beginnen en homoseksualiteit wordt heel sterk genormaliseerd. Er zijn in de serie ouders die lesbisch zijn, maar daar wordt geen groot thema van gemaakt. Zij zijn dat dan toevallig, het passeert gewoon."

De Wilde is vooral blij met een realistisch beeld dat is neergezet in de serie. "Eindelijk! In de loop der jaren werd seks altijd perfect in beeld gebracht, maar zo perfect is het niet altijd.” Dat beeld over seks is wat hem betreft goed bijgesteld.

School of thuis?

De serie springt wellicht ook in het gat dat ontstaan is op school en thuis, waar niet altijd over seks wordt gesproken. “Van klas tot klas, van leerkracht tot leerkracht worden de lessen anders gegeven”, zegt Magits. “In de kleuterklas kun je het al over gendergelijkheid hebben, later kun je het over het verschil tussen vriendschap en verliefdheid hebben en daarna over de voortplanting. Zo bouw je dat uit.” Maar dat gebeurt volgens hem nog te weinig.

Zeker als er vragen komen met persoonlijke problemen, kun je het beste naar je ouders

De 18-jarige Flo Tomlinson gaf zelf seksuele voorlichting in de klas, omdat ze vindt dat volwassenen een andere seksbeleving hebben dan haar leeftijdsgenoten. “Er wordt altijd gepraat over getrouwde-mensen-seks, maar zo gaat dat niet altijd. Over het relationele aspect mag meer gepraat worden op school.”

Hoe goed de serie ook is, de voornaamste taak om sekseducatie mee te geven, ligt volgens Magits vooral bij de ouders. “Zeker als er vragen komen met persoonlijke problemen kun je het beste naar je ouders.”

Bekijk hieronder de trailer:

Meest gelezen