Jasper Jacobs

Nog meer vertraging voor vernieuwd station Gent Sint-Pieters: nieuwe bouwaanvraag nodig

De werken aan het station Gent-Sint-Pieters lopen nog maar eens vertraging op, omdat er een nieuwe bouwvergunning nodig is. De werken liggen al een tijd stil omdat de NMBS de bouwplannen wil aanpassen.

Het Gentse stadsbestuur vraagt al maanden om de oorspronkelijke - vergunde - plannen alsnog uit te voeren, met een door de gemeenteraad onderschreven spreidingsplan voor de investeringslast. De spoorwegmaatschappij gaf aan die piste te onderzoeken, maar zet dus nog steeds in op een afgeslankte renovatie. Daarbij schrapt de NMBS de overkapping van de nog niet gerenoveerde sporen, herschikt het de fietsplaatsen en wordt de ruimte voor winkels beperkt.

Die piste betekent ook dat een nieuwe bouwvergunning moet worden aangevraagd. "Ik wil dat minister van Mobiliteit, François Bellot (MR), dit ten gronde onderzoekt", zegt CD&V-parlementslid Veli Yüksel (CD&V). "Het heeft er alle schijn naar dat de NMBS met dit project volledig de mist is ingegaan."

Het Gentse stadsbestuur zegt dat de nieuwe bouwaanvraag een logisch gevolg is van de aanpassing van de plannen en hoopt dat de toekenning snel kan gebeuren. "We hadden liever gehad dat de NMBS met het vorige plan was doorgegaan en haar financiële engagementen was nagekomen", klinkt het op het kabinet van schepen Filip Watteeuw (Groen) van Openbare Werken. De aangepaste plannen wordt nog deze legislatuur aanbesteed, maar het lijkt onwaarschijnlijk dat de volgende federale regering nog terugkomt op de afslanking van het Sint-Pietersstation.

kasto80

Meest gelezen