AFP or licensors

Noord-Macedonië mag bij de NAVO, komt het eerste welkom van Griekenland?

De NAVO heeft met Noord-Macedonië een toetredingsprotocol getekend. Over zowat een jaar is het land volwaardig lid. Hét obstakel, de ruzie met Griekenland over de naam van het land, is uit de weg geruimd. Mogelijk wordt Griekenland nu het eerste land dat het protocol bekrachtigt.

Jarenlang lag Griekenland, NAVO-lid sinds 1952, dwars. Macedonië is ook de naam van een provincie in het noorden van Griekenland, en dus kon dat volgens de Grieken onmogelijk de naam zijn van de buurrepubliek Macedonië, een van de erfgenamen van Joegoslavië. Maar vorige week stemde het parlement in Skopje in met een grondwettelijke naamsverandering: voortaan zal Macedonië de Republiek Noord-Macedonië heten.

Meteen was ook het obstakel om lid te worden van de NAVO uit de weg geruimd. Vandaag is een toetredingsprotocol getekend in het NAVO-hoofdkwartier in Brussel, ook door de Griekse NAVO-ambassadeur. Dat moet nu worden bekrachtigd door de 29 andere lidstaten.

Dat zou geen problemen moeten opleveren. Meer nog, volgens sommige bronnen zou het Griekse parlement dat overmorgen vrijdag als eerste doen, als symbolisch gebaar.  Hoewel er op straat nog altijd veel protest is in Griekenland van betogers die het compromis niet lusten.

Doorgaans duurt het een jaar voor alle parlementen hun werk hebben gedaan; op de top van Londen in december zou Noord-Macedonië wellicht al volwaardig NAVO-lid zijn.  NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg feliciteerde Skopje en Athene met hun engagement en hun moed om een akkoord te sluiten over de landsnaam. 

We lopen niet meer alleen op het pad

De Noord-Macedonische minister van buitenlandse zaken Nikola Dimitrov reageerde verheugd: “De reis is nog niet voorbij, maar we lopen niet meer alleen op het pad. We hebben 29 vrienden en bondgenoten achter ons staan”. Hij legde ook de nadruk op de eigen verantwoordelijkheid: “Wij zullen er alles aan doen om onze regio, Zuid-Oost-Europa of de Balkan, voorspelbaarder, stabieler en welvarender te maken.”

Van NAVO-interventie tot NAVO-lid

Noord-Macedonië is de vierde republiek van het vroegere Joegoslavië die lid wordt van de NAVO, na Slovenië, Kroatië en Montenegro. Noord-Macedonië is ook kandidaat-lid van de Europese Unie; onderhandelingen zouden dit jaar beginnen. 

Er wonen zo’n 2 miljoen mensen in Noord-Macedonië. Na de onafhankelijkheid in 1991 zijn er nog onlusten geweest in 2001, toen etnische Albanezen in opstand kwamen tegen de regering. Toen is de NAVO tussenbeide gekomen, de organisatie waarvan het land nu zelf lid wordt.  

Meest gelezen