Olivier Maingain (DéFI) geen kandidaat bij verkiezingen, filosoof François De Smet trekt Brusselse lijst 

Partijvoorzitter van DéFI Olivier Maingain zal geen kandidaat zijn bij de verkiezingen van 26 mei. De plaats die hij in 2014 nog innam als Kamerlijsttrekker in Brussel gaat nu naar François De Smet. De Smet - doctor in de filosofie - is bekend als directeur van het migratiecentrum Myria. Dat schrijft La Libre en is bevestigd op een persconferentie. 

Vijf jaar geleden, bij de federale verkiezingen van 2014, trok partijvoorzitter Olivier Maingain de Kamerlijst in Brussel voor de partij DéFI (Démocrate Fédéraliste Indépendant). Toen behaalde de partij onder de naam FDF een dikke 11 procent van de stemmen in Brussel. 

Nu krijgt François De Smet, de directeur van het federaal migratiecentrum Myria, die positie als lijsttrekker. Hij moet daarvoor zijn functie als directeur opgeven bij Myria. Op de tweede plaats staat Sophie Rohonyi, die nu werkt als parlementair medewerkster van partijvoorzitter Olivier Maingain.

Eerder liet ook de Brusselse minister Didier Gosuin van DéFI weten dat hij niet meer opkomt. De DéFI-lijst voor het Brussels parlement zal getrokken worden door de burgemeester van Schaarbeek Bernard Clerfayt. Maingain benadrukte dat het feit dat hij niet deelneemt aan de verkiezingen niet betekent dat hij zich uit het politieke leven terugtrekt of in de toekomst geen kandidaat  meer zal zijn.

Op de tweede plaats voor de Kamerlijst in Brussel Sophie Rohonyi (midden) die nu werkt als parlementair medewerkster van partijvoorzitter Olivier Maingain (links): 

Migratie

Maingain en De Smet, die een MR-stempel had, vonden elkaar op het vlak van migratie. De Smet, doctor in de filosofie, ziet de komende verkiezingen als een breuk tussen "de populisten en nationalisten" die op zichzelf willen terugplooien enerzijds, en "zij die gehecht blijven aan de fundamentele rechten en plichten en het secularisme" anderzijds.

Meest gelezen