Parket van Antwerpen wil verbod voor uitzending VTM-programma "Cold case"

Het parket van Antwerpen heeft woensdag een eenzijdig verzoekschrift ingediend bij de rechtbank van eerste aanleg in Brussel met de vraag om het programma "Cold case" op VTM voorlopig niet uit te zenden. De eerste uitzending over de moord op Sally Van Hecke staat donderdagavond gepland. "Wat het parket doet, komt neer op censuur", zegt Pol Deltour van de Vlaamse Vereniging voor Journalisten (VVJ).

Het parket van Antwerpen wil via de rechtbank van eerste aanleg in Brussel VTM een uitzendverbod opleggen voor de eerste aflevering van het programma "Cold case". Het parket had eerder al gevraagd om overleg over de uitzending, omdat die het lopende onderzoek naar de moord op Sally Van Hecke in 1996 zou kunnen schaden.

VTM stelde in de promotie voor de vijfdelige reeks dat twee journalisten erin zouden onthullen wie de vermoedelijke dader is. Het parket heropende echter in 2017 het onderzoek naar de feiten op basis van elementen die een van die journalisten had aangebracht en stelt dat er nog steeds onderzoeksdaden gebeuren.

"Er is dus helemaal geen sprake van een cold case of een onopgeloste moordzaak, zoals gesteld door de programmamakers en VTM", zegt het parket woensdag. 

Overleg met productiehuis Het Nieuwshuis en VTM brachten volgens het parket geen oplossing en VTM blijft blijkbaar van plan om de reeks uit te zenden volgens de oorspronkelijke planning.

VTM betreurt dat het parket de uitzending wil verhinderen

VTM heeft in een eerste reactie aangekondigd dat de zender de actie van het parket betreurt. "We zullen ons standpunt verdedigen voor de rechtbank. 

"De programmamakers, het Nieuwshuis, meldden ons dat ze het parket al lange tijd geleden op de hoogte brachten", zegt VTM. "Meer nog, het is dankzij de informatie van de programmamakers dat het parket de twintig jaar oude zaak heeft heropend. Het is wel heel vreemd om nu plots, de avond voor uitzending, gedagvaard te worden."

"We vinden het belangrijk dat zulke documentaireprogramma's kunnen gemaakt en uitgezonden worden. Net zoals die er bijvoorbeeld over de Bende van Nijvel zijn gemaakt en uitgezonden. Het publiek heeft het recht om die informatie te krijgen."

"Wat parket doet, komt neer op censuur"

De Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ) steunt VTM voluit in het verweer tegen de procedure die het parket van Antwerpen gestart is om de uitzending van het programma "Cold case" te verhinderen. Dat zegt nationaal secretaris Pol Deltour. "Wat het parket van Antwerpen doet is bijzonder gevaarlijk. Het komt neer op censuur", klinkt het.

"We steunen VTM voluit in het verweer tegen die procedure. De vordering gaat uit van justitie zelf en niet van bijvoorbeeld een betrokkene bij de zaak", zegt Pol Deltour. Dat het bovendien om een eenzijdig verzoekschrift gaat, vindt hij "not done".

De nationaal secretaris van de VVJ benadrukt tot slot dat het "absurd is om nu hoogdringendheid in te roepen over iets dat ruim twintig jaar in de kast zit".

Meest gelezen