Videospeler inladen...

Paus Franciscus geeft toe dat priesters nonnen seksueel misbruiken

De paus geeft voor het eerst toe dat er in de Katholieke Kerk een probleem is met het misbruik van kloosterzusters, soms systematisch. Franciscus wil dat er meer gedaan wordt.

Op het pauselijke vliegtuig, op de terugreis van de Verenigde Arabische Emiraten, heeft de paus in een interview toegegeven dat het misbruik ook nu nog voorkomt. Priesters en zelfs bisschoppen misbruiken nonnen. "Het kan overal voorkomen, maar in sommige regio's en kloostergemeenschappen gebeurt het meer", zei paus Franciscus. 

Het gaat om ernstige feiten. "We werken al lang aan het probleem. Sommige priesters zijn geschorst. Zelfs een hele kloosterorde werd ontbonden. "De kloosterzusters werden er misbruikt door geestelijken en de stichters van de orde. De vrouwen waren slaven, ook op seksueel vlak. Mijn voorganger Benedictus heeft daar heel moedig opgetreden."

Het blijkt te gaan om een onderdeel van een religieuze orde in Frankrijk, de congregatie van Saint-Jean. Die kwam in het verleden herhaaldelijk in opspraak, er zijn klachten ingediend en er is een gerechtelijk onderzoek gebeurd, maar dat bleef lange tijd zonder gevolg. Een paar jaar geleden gaf de orde zelf wel toe dat hun stichter er "praktijken tegen de goede zeden" op nahield. De dominicaan overleed in 2006. Voor de rest bleef de paus vaag over precieze plekken of omstandigheden van het misbruik, maar het is duidelijk dat het niet beperkt blijft tot enkele gevallen. 

Moeten we meer doen? Willen we meer doen? Ja! 

paus Franciscus
Belga

MeToo in de kerk

Met enige vertraging lijkt #MeToo dus ook de katholieke kerk te hebben bereikt. In India heeft een kloosterzuster een bisschop ervan beschuldigd haar meermaals te hebben verkracht.

Een hooggeplaatste priester die actief was in de Congregatie voor de Geloofsleer heeft vorige week nog ontslag genomen. Dat kwam na de getuigenis van Doris Wagner, een voormalige kloosterzuster. Ze zei dat de priester in de biechtstoel al te opdringerig was geweest. Hij probeerde haar te zoenen en maakte suggestieve opmerkingen. De man zelf ontkent, en zegt dat hij opstapt om de kerk te beschermen. Hoe ook, een paar jaar geleden was de priester alleen maar op de vingers getikt, nu is hij dus opgestapt.

Er lijkt een eind te komen aan de tijden van angst en zwijgen. In november al klaagde de internationale orde van vrouwelijke religieuzen de cultuur van geheimhouding aan. Ook in de (katholieke) pers verschijnen er meer en meer artikels over kerkelijk misbruik van vrouwen.

De Osservatore Romano - zeg maar de krant van het Vaticaan - kwam begin deze maand met een bijlage over "aanraking en misbruik". De hoofdredactrice van die bijlage, Women Church World, schreef dat veel vrouwen abortus moesten plegen of een kind op de wereld zetten dat door hun vader niet werd erkend. De vrouwen zelf durfden de misdaden door priesters niet aan te kaarten uit schrik voor vergelding.

Het misbruik leidt tot gedwongen abortussen en kinderen zonder vader 

Women Church World

Eind februari komt er in het Vaticaan een "misbruiktop". Er is hoop dat het daar niet alleen zal gaan over misbruik van minderjarigen, maar dat ook het misbruik van vrouwen in de Katholieke Kerk op het programma zal staan.  

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen