Peter Vandermeersch stapt op als hoofdredacteur NRC: "Toevallig op de dag dat ik Nederlander word"

In het najaar stopt de bijna 58-jarige Peter Vandermeersch als hoofdredacteur van de Nederlandse krant NRC. Vandermeersch wordt correspondent voor NRC in Frankrijk. Dat deed hij ook voor De Standaard voor hij daar hoofdredacteur werd. Ook adjunct Marcella Breedeveld verdwijnt uit de hoofdredactie, zegt NRC.  Vandermeersch leidde NRC 9 jaar. In "De wereld vandaag" zegt Vandermeersch dat hij toevallig vandaag een brief gekregen heeft waarin zijn naturalisatieaanvraag in Nederland goedgekeurd is.

Peter Vandermeersch riep de redactie van de krant NRC bij elkaar en zei dat het tijd is voor jongere mensen om het heft in handen te nemen. In 2010 nam de Bruggeling de fakkel over van Birgit Donker. Wie Vandermeersch opvolgt, is niet bekend. Volgens Vandermeersch kan NRC rustig op zoek naar een vervanger.    

Van 1999 tot 2010 was Vandermeersch hoofdredacteur van De Standaard. Voor die krant was hij vanaf 1991 correspondent Verenigde Staten en Frankrijk. In De Standaard heeft hij een tweewekelijkse column. Hij schreef ook over de verhouding Vlaanderen-Nederland.

Bij De Standaard en NRC voerde de Belg drastische hervormingen door die niet overal op gejuich werden onthaald. Hij verhuisde de vroegere "Nieuwe Rotterdamse Courant Het Handelsblad" naar Amsterdam. Het formaat kromp naar tabloid. 

In het najaar word ik correspondent voor NRC in Frankrijk

In "De wereld vandaag" op Radio 1 vertelt Peter Vandermeersch dat zijn beslissing om afscheid te nemen van het hoofdredacteurschap een goed bewaard geheim is gebleven. "Men schrok zich hier de pleuris toen ik mijn afscheid aankondigde. Er waren maar vijf of zes mensen op de hoogte van deze beslissing", aldus Vandermeersch.

Peter Vandermeersch is twintig opeenvolgende jaren hoofdredacteur geweest bij een krant. "Op 1 januari was ik twintig jaar hoofdredacteur, eerst elf jaar bij De Standaard en daarna negen jaar bij NRC. Het is aangenaam om in schoonheid afscheid te nemen", aldus Vandermeersch.

De hoofdredacteur van NRC heeft toevallig vandaag ook te horen gekregen dat zijn naturalisatieaanvraag in Nederland goedgekeurd is. "Ik ben intussen getrouwd met Nederland. Toevallig heb ik vanochtend een brief gekregen waarin staat dat het de koning behaagd heeft om mijn naturalisatieaanvraag goed te keuren. Ik word Nederlander, maar ik ga nu buiten spelen met een oude maîtresse. Dat  is Frankrijk. Ik ga in het najaar naar Parijs om daar correspondent voor NRC te worden." besluit Vandermeersch.

Beluister het gesprek met Vandermeersch uit "De wereld vandaag" hier:

UIT HET ARCHIEF: herbekijk hieronder de beelden uit "De laatste show" van 31 augustus 2010 met Peter Vandermeersch als centrale gast op de sofa bij Michiel Devliegher, naar aanleiding van Vandermeersch' overstap van De Standaard naar NRC:

Videospeler inladen...

Meest gelezen