2018 Invision

Première nieuwe film met Liam Neeson afgelast wegens racismerel

Acteur Liam Neeson raakt in nauwe schoentjes door een controversieel interview. In "The Independent" vertelde hij over zijn wraakgevoelens jegens zwarten, nadat een goede vriendin was verkracht. Het gaat over een voorval van 40 jaar geleden. Zijn openhartigheid dreigt Liam Neeson zuur op te breken.

De rodeloperpremière in New York van de film “Cold pursuit” is door producent Lionsgate te elfder ure geschrapt, als gevolg van de commotie over een interview met Liam Neeson. De Noord-Ierse acteur deed uitspraken in een interview, die door sommigen als racistisch worden bestempeld. 

Ik wou "some black bastard" doden

In een gesprek dat maandag verscheen in de krant The Independent vertelde Liam Neeson over de verkrachting van een vriendin, 40 jaar geleden. Nadat ze hem zei dat de dader zwart was, trok Neeson enkele avonden de straat op, in zwarte wijken, om geweld uit te lokken.

"Ik liep rond met een knuppel, hopend dat iemand naar me toe zou komen. Ik ben beschaamd om dit te zeggen, maar ik hoopte dat "some black bastard" uit een café naar mij toe zou komen, zodat ik hem kon doden."  

Ik ben geen racist

"Deze primaire drift schokte me," zegt Liam Neeson. Hij zocht naar eigen zeggen hulp, praatte met vrienden, biechtte bij een priester.  In een tv-show op de Amerikaanse zender ABC ging Liam Neeson door het stof.  "Ik ben geen racist, ik wilde net een bredere discussie beginnen over racisme, over hoe politiek correct we beweren te zijn, tot je aan de oppervlakte begint te krabben".

Tegenstrijdige reacties

De bekentenis lokt felle controverse uit. Sommigen verwijten de acteur racisme, anderen prijzen hem omdat hij moed toont door dit op te biechten. Filmcommentatoren vragen zich ook af welk effect dit zal hebben op de carrière van Liam Neeson. Zijn nieuwe film "Cold pursuit" gaat wrang genoeg over een man die wraak wil nemen, omdat zijn zoon is vermoord. De première in New York is nu afgelast, als gevolg van de commotie, maar de film komt wel gewoon in de bioscoop.

Liam Neeson, 66 jaar, is vooral bekend van zijn rol als Oskar Schindler in “Schindler’s list”. Hij speelde in tientallen films, zoals "Michael Collins", “The mission”, “Gangs of New York”, “The clash of the titans”, "Love, actually", "Taken" of “Silence”.

Meest gelezen