Videospeler inladen...

Leger van Venezuela blokkeert humanitaire hulp aan grens van Colombia

Het Venezolaanse leger heeft een brug geblokkeerd langs waar een konvooi humanitaire hulp vanuit Colombia het land wil binnenkomen. Dat verscherpt de politieke en humanitaire crisis in het Latijns-Amerikaanse land.

Parlementsvoorzitter en tot interim-president uitgeroepen Juan Guaido had eerder aangekondigd dat humanitaire hulp Venezuela zou bereiken, maar stuit daarbij op zijn rivaal, de linkse president Nicolas Maduro. Die heeft de brug langs waar de hulp zou binnenkomen, met containers en een tankwagen laten blokkeren door het leger.

Peter Delvaux, een Belg die in Colombia woont, bevestigt dat in "De wereld vandaag". Volgens hem is die hulp echter dringend nodig in Venezuela en kan de blokkade de spanning enkel nog opdrijven. Delvaux woont in de grensstad Cucuta en ook daar zijn al meer dan 150.000 Venezolaanse vluchtelingen aangekomen. De hulp is echter niet voor hen bedoeld, maar voor hun landgenoten in Venezuela zelf.

De crisis in Venezuela legt dus ook een grote druk op buurland Colombia, aldus Delvaux. De hopeloosheid bij de vluchtelingen is erg groot, te meer omdat "fake news" via sociale media verspreid wordt. Zo wordt aangekondigd dat er op een bepaald ogenblik ergens geneesmiddelen of voedsel worden uitgedeeld, terwijl dat dan niet zo blijkt te zijn. Intussen leggen de vluchtelingen wel veel kilometers te voet af om op die plaats te geraken en met lege handen terug te keren.

Delvaux spreekt over hopeloosheid, zowel bij de vluchtelingen als in Venezuela zelf. Volgens hem kijkt de bevolking alsmaar meer naar Europa als voorbeeld van democratie en naar de andere Zuid-Amerikaanse landen. Hij hoopt dat "het eindpunt van de crisis" snel bereikt wordt, maar voorlopig wil het regime van Maduro van geen wijken weten.

Bekijk hieronder het verslag uit “Het Journaal”:

Videospeler inladen...

Meest gelezen