Schrik niet als u binnenkort post krijgt van Fluvius

Wie een elektriciteits- en/of gasaansluiting heeft in Vlaanderen is vanaf vandaag geen klant meer bij Eandis of Infrax. Beide netbeheerders zijn namelijk gefuseerd en heten vanaf vandaag samen Fluvius. Dat is Latijn voor “rivier” of “stroom”.

Eandis en Infrax, de twee grote bedrijven die in Vlaanderen instaan voor de distributie van elektriciteit en gas zijn vorig jaar al gefuseerd. 

De namen van beide bedrijven zijn nog een half jaar naast elkaar blijven bestaan, maar vanaf vandaag houden die op te bestaan. Voortaan geeft u uw meterstanden en dergelijke door aan Fluvius, de nieuwe naam van het fusiebedrijf.

"Vanaf vandaag zijn alle 6 miljoen klanten in Vlaanderen klant bij Fluvius", kondigt woordvoerder Björn Verdoodt aan.  Als klant moet je zelf niets doen, maar je zal wel enkele veranderingen zien, zegt Verdoodt. "Zo is de meteropnemer of de persoon die een gas- of elektriciteitsmeter komt installeren vanaf vandaag iemand van Fluvius."

Eandis was de grootste netbeheerder en voorzag zowat drie vierden van Vlaanderen van gas en elektriciteit, de rest was Infrax-gebied.  Beide bedrijven hadden hun eigen kantoren, maar nu kunnen klanten in al die kantoren terecht met vragen over beide bedrijven. Alle contactinformatie is te vinden op de website van Fluvius.

(Lees verder onder de foto.)

Als Eandis en Infrax vroeger verschillende tarieven hanteerden voor bijvoorbeeld een nieuwe energiemeter, dan worden die nu in heel Vlaanderen gelijkgetrokken.

"Daarbij hebben we altijd gekozen voor het goedkoopste, vroegere tarief, van de oude bedrijven", zegt woordvoerder Verdoodt. "De klant heeft er dus onmiddellijk voordeel bij."

Andere nettarieven

De fusie betekent niet dat straks er nu overal dezelfde nettarieven zullen gelden, bijvoorbeeld voor de distributie van elektriciteit. Achter Eandis en Infrax zitten namelijk nog altijd een tiental energie-intercommunales, zoals Gaselwest, Iverlek of Sibelgas.

Die intercommunales blijven wel nog bestaan en financieren de investeringen in de netwerken. De intercommunales hebben hun eigen tarieven en die blijven bestaan. Dus ook de verschillen tussen de tarieven, naargelang de woonplaats van de consument, zullen blijven bestaan.

De fusie van Eandis en Infrax betekent wel een besparing van 15 procent op de werkingskosten, door allerlei schaalvoordelen. Tegen 2022 zal dat een besparing van 110 miljoen euro opleveren voor heel Vlaanderen. Per gezin zou dit de factuur vanaf dan met 36 euro per jaar moeten doen dalen.

Meest gelezen