Geert Van Hoeymissen 0032(0)475358928

Staatsveiligheid ongerust: worden onze verkiezingen straks online gemanipuleerd uit het buitenland?

De staatsveiligheid heeft gisteren een briefing georganiseerd voor alle politieke partijen en hun voorzitters. Bedoeling? Wijzen op het risico van online-inmenging in de weken voor de verkiezingen van 26 mei. 

Neen, manipulaties in de aanloop naar de federale, regionale en Europese verkiezingen van 26 mei zijn nog niet gevonden. Maar de Staatsveiligheid en de militaire inlichtingendienst ADIV zien het als hun taak om het risico op buitenlandse inmenging te beperken. Het grootste gevaar is dat informatie wordt gemanipuleerd, zoals is gebeurd in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Dat de verkiezingsuitslag zelf rechtstreeks zou worden gemanipuleerd wordt in ons land "minder waarschijnlijk" geacht. 

Een climax wordt in de laatste zes weken voor de verkiezingen verwacht 

Verwarring zaaien

Alle thema's die potentieel polariserend zijn kunnen worden gebruikt, denk aan migratie of klimaat. Maar het is nog afwachten tot duidelijk wordt welke thema's in de campagne zullen bovendrijven. De laatste zes weken voor de verkiezingen zal het risico op inmenging het grootst zijn. Buitenlandse actoren willen de objectieve waarheid ondergraven door verwarring te zaaien. Om de desinformatie te verspreiden wordt een beroep gedaan op sociale media zoals Facebook, YouTube of Twitter. 

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Waar komen die bedreigingen vandaan?

Rusland en China worden gezien als de belangrijkste manipulatoren. Menselijke "trollen" en artificiële "bots" zorgen ervoor dat de valse informatie snel wordt verspreid. Ook websites als Russia Today en Sputnik worden door de inlichtingendiensten genoemd. Bedoeling is verdeeldheid te zaaien en supra-nationale instellingen als de Europese Unie of de NAVO te verzwakken. 

Dat België niet immuun is voor het fenomeen bewijst het verhaal van de Belgische F-16's die in 2016 een dorp in Syrië zouden hebben gebombardeerd. Dat verhaal kwam van een schimmige Russische NGO, maar werd ook overgenomen door de Russische ministeries van buitenlandse zaken en defensie. Uiteindelijk bleek er niets van te kloppen. Ook de Franstalige groenen van Ecolo zijn al het slachtoffer geworden van phishing uit het buitenland. De Belgische inlichtingendiensten hebben niet alleen de partijen ingelicht, ze hebben ook een gids gepubliceerd met aanbevelingen. Die moet politici bewust maken van de gevaren van digitale instrumenten tijdens hun verkiezingscampagne. 

© Wavebreak Media - creative.belgaimage.be

Meest gelezen