Videospeler inladen...

Trump roept in State of the Union op tot eenheid, maar blijft hameren op een muur

De Amerikaanse president heeft in zijn tweede State of the Union opgeroepen tot eenheid. Een boodschap voor de Republikeinen en Democraten, aan wie hij vroeg niet meer als twee partijen te regeren, maar als één natie. Desondanks blijft de president vasthouden aan de bouw van een muur aan de Mexicaanse grens. Hij kondigde voorts ook een nieuwe ontmoeting aan met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, op 27 en 28 februari in Vietnam.

Het was zijn tweede State of the Union, maar het publiek dat hem aanhoorde in het Congres verschilde enigszins van dat van vorig jaar. De Democraten hebben sinds begin dit jaar een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden. De vrouwelijke Democratische parlementsleden lieten zich alvast opmerken: de meesten onder hen waren in het wit gekleed (foto), om 100 jaar vrouwenstemrecht te vieren.

AFP or licensors

Die nieuwe verhouding in het Huis (in de Senaat zijn de Republikeinen nog steeds in de meerderheid) zette de Amerikaanse president aan om tot eenheid op te roepen, na een periode vol polarisering tussen Republikeinen en Democraten én een shutdown van 35 dagen, de langste uit de geschiedenis.

"Ik sta hier om samen met jullie historische doorbraken te realiseren voor alle Amerikanen", sprak Trump de Congresleden toe. "Miljoenen landgenoten kijken nu naar ons en hopen dat we niet meer als twee partijen zullen regeren, maar als één natie. De agenda die ik vanavond uiteen zal zetten, is geen Republikeinse of Democratische agenda. Het is de agenda van de Amerikanen."

Trump riep onder meer op tot samenwerking tussen beide partijen op het vlak van werk, handel, infrastructuur, gezondheidszorg, immigratie en buitenlands beleid. "Samen kunnen we decennia van politieke patstelling doorbreken", zei de president. "We moeten afzien van de politiek van haat, verzet en vergelding, en het grenzeloze potentieel van samenwerking, compromis en algemeen welzijn omarmen", vervolgde Trump, die voor die woorden zelfs ostentatief applaus kreeg van Nancy Pelosi, de Democratische voorzitster van het Huis van Afgevaardigden. Op andere momenten tijdens de toespraak toonde Pelosi een ander beeld, door met haar hoofd te schudden of afkeurend te kijken.

AFP or licensors

Jullie moeten de krachten bundelen om een dringende nationale crisis het hoofd te bieden.

President Trump

Nog 10 dagen voor een akkoord over de muur

Ondanks die oproep tot samenwerking bleef Trump wel vasthouden aan de bouw van een muur aan de Amerikaans-Mexicaanse grens, om de illegale migratie en drugshandel vanuit Mexico te stoppen. "De muur is nooit gebouwd. Ik zal hem laten bouwen." Trump vroeg eind vorig jaar een startbudget van 5,7 miljard dollar aan het Congres om de bouw van die muur te financieren, maar de Democraten lagen dwars. Met een recordshutdown tot gevolg. Trump dreigde er al meermaals mee de noodtoestand uit te roepen in het zuiden van de VS, om zo een deel van het defensiebudget aan de muur te kunnen besteden. Maar in zijn toespraak kwam hij daar niet op terug.

Hij riep Republikeinen en Democraten wel op om een compromis te vinden om de grens te beveiligen en een nieuwe shutdown te voorkomen. "Jullie moeten de krachten opnieuw bundelen om een dringende nationale crisis het hoofd te bieden. Het Congres heeft nog 10 dagen om een wet goed te keuren die de overheidsfinanciën regelt, ons land beschermt en onze zeer gevaarlijke zuidelijke grens beveiligt." De wet die onlangs door het Congres werd goedgekeurd en een einde maakte aan de shutdown, loopt af op 15 februari. Als er tegen dan geen (nieuw) akkoord is over de muur - of een andere vorm van grensbeveiliging - dreigt een nieuwe shutdown. Een woord dat Trump overigens zelf niet in de mond nam.

Trump schonk ook aandacht aan de Amerikaanse economie, die het uitstekend doet. Zo was januari de honderdste maand op een rij waarin het aantal banen groeide. Trump klopte zichzelf op de borst voor die goede resultaten, maar waarschuwde ook voor een terugval. "Het enige dat dit kan stoppen, zijn onzinnige oorlogen, politieke spelletjes of onnozele, partijdige onderzoeken", waarmee hij verwees naar het lopende onderzoek over de vermeende banden tussen het campagneteam van Trump en Rusland en mogelijke onderzoeken door het Congres zelf.

Als ik geen president was geworden, zaten we nu in een grote oorlog met Noord-Korea.

President Trump

Nieuwe ontmoeting tussen Trump en Kim Jong-un

De Amerikaanse president kondigde in zijn State of the Union, die voor een groot deel aan het buitenlandse beleid was gewijd, ook aan dat hij de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un een tweede keer zal ontmoeten, op 27 en 28 februari in Vietnam.

Trump en Kim Jong-un hadden elkaar in juni vorig jaar al een eerste keer ontmoet tijdens een historische top in Singapore, waar Kim Jong-un zich engageerde om het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma volledig stop te zetten. Dat er een nieuwe ontmoeting tussen de twee staatshoofden zou komen, was eerder al bekendgemaakt. Maar het was nog niet bekend waar en wanneer die bijeenkomst precies zou plaatsvinden.

De Amerikaanse president klopte zich tijdens zijn State of the Union ook op de borst voor zijn aanpak van de Koreaanse crisis. Hij wees erop dat in Noord-Korea al vijftien maanden geen raketlancering meer heeft plaatsgevonden. "Als ik niet verkozen was als president van de VS dan hadden we, naar mijn mening, nu in een grote oorlog met Noord-Korea gezeten", beweerde Trump.

Bekijk de opvallendste momenten uit Trumps toespraak:

Videospeler inladen...

Democrate Abrams in antwoord op Trump kritisch voor shutdown

Na afloop van de State of the Union volgt traditioneel een reactie van de oppositie. Dit jaar viel die eer de Democrate Stacey Abrams te beurt. De vrouw zit zelf niet in het Congres, maar is een rijzende ster binnen de Democratische partij. Ze verloor vorig jaar nipt de verkiezingen om het gouverneurschap van de staat Georgia.

Amerika is sterker geworden door de aanwezigheid van immigranten, niet door de aanwezigheid van muren.

Stacey Abrams (Democraten)

In haar toespraak - in Atlanta - was Abrams erg kritisch voor de recente shutdown, die heel wat federale ambtenaren in de VS heeft getroffen. Volgens Abrams ligt de schuld voor die shutdown volledig bij president Trump en zijn politieke spelletjes. "Het is een schande dat de broodwinning van de ambtenaren als een pion wordt ingezet bij politieke spelletjes", zei Abrams. "De shutdown was een stunt die door de president op touw werd gezet, die elke vorm van eerlijkheid tart en die niet enkel onze mensen, maar ook onze waarden in de steek liet."

Abrams nam ook Trumps migratiebeleid op de korrel. "Deze regering kiest ervoor om kinderen op te sluiten en families uit elkaar te rukken. Amerika is sterker geworden door de aanwezigheid van immigranten, niet door de aanwezigheid van muren."

Bekijk hieronder de analyse van Björn Soenens in “Het Journaal”:

Videospeler inladen...

Meest gelezen