Slijpschijf die achterbleef in tunnel verraadt verdachte van Antwerpse bankroof 

De verdachte die gisteren werd aangehouden in verband met de bankroof in Antwerpen, werd opgespoord dankzij een slijpschijf die achterbleef in de tunnel aan de bank. Dat schrijft De Standaard en wordt bevestigd aan VRT NWS. 

Zondag werd een inbraak vastgesteld in het kantoor van BNP Paribas Fortis op de Belgiëlei in Antwerpen. Inbrekers raakten via tunnels die waren verbonden met de riolering tot in de kluizenzaal van de bank. Daar werden een dertigtal kluizen leeggeroofd. Gisteren werd een verdachte aangehouden. De man van 27 jaar woonde in Antwerpen en heeft de Belgische nationaliteit. Zijn roots liggen in Georgië. 

De speurders kwamen de man op een wel erg speciale manier op het spoor, zo blijkt nu. Een slijpschijf die werd gevonden in de tunnel aan de bank, was zo'n uniek model, dat de eigenaar kon worden getraceerd. De slijpschijf kon vermoedelijk aan de man worden gelinkt via de winkel waar ze werd gekocht.

Het zijn alleszins geen DNA-sporen die de man verraadden, want de man was enkel voor kleine feiten bekend bij het gerecht. Zijn DNA-materiaal zat dus niet in de database. De verdachte verschijnt vrijdag voor de raadkamer. Zijn advocaat wil tot dan geen commentaar geven op de aanhouding.

Gek of geniaal

De slijpschijf is niet het enige spoor dat de inbrekers achterlieten in de tunnels. Er is ook sprake van een drilboor en zelfs een matras. Even deed het gerucht de ronde dat er ook goudstaven werden gevonden, maar dat wordt nu ontkend. 

Vandaag worden de tunnels aan de bank en aan het huis waar de inbrekers vertrokken (in de Nerviërstraat) opengebroken en opgevuld op vraag van de stad. In de riolering aan de kant van de bank werden zandzakken gevonden. Het zand zou afkomstig zijn van de graafwerken van de inbrekers. 

Klanten van wie de kluis werd gekraakt, worden intussen verder gecontacteerd door BNP Paribas Fortis. De bank opende een apart nummer voor klanten die meer informatie willen. 

De inbrekers propten zandzakken in de riolering bij de bankroof in Antwerpen: 

Diensten zijn volop aan de gang om de tunnel in de Nerviërsstraat terug op te vullen: 

Dit is de route die de inbrekers volgden tot in de kluizenzaal van het bankkantoor:

Meest gelezen