Archieffoto: Trump en Kim Jong-un in Singapore.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Trump en Kim Jong-un kijken elkaar opnieuw in de ogen op 27 en 28 februari in Vietnam

De Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zullen elkaar voor een tweede keer ontmoeten op 27 en 28 februari, in Vietnam. Dat heeft Trump bekendgemaakt in zijn State of the Union voor het Amerikaanse Congres.

Dat de twee leiders elkaar een tweede keer zouden ontmoeten, was eerder al bekendgemaakt. Maar het was nog niet geweten waar en wanneer de ontmoeting zou plaatsvinden. Het wordt dus een tweedaagse ontmoeting in Vietnam, op 27 en 28 februari.

Trump en Kim Jong-un ontmoetten elkaar vorig jaar voor het eerst tijdens een historische top in Singapore, na een periode van oplopende wederzijdse dreiging. Zo noemde Trump de Noord-Koreaanse leider onder meer "kleine raketman" en beloofde hij "met vuur en woede" te zullen reageren, mocht Noord-Korea het in zijn hoofd halen om de VS aan te vallen.

Tijdens de top in Singapore engageerde Kim Jong-un zich echter om het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma volledig stop te zetten. Het Amerikaanse doel van de tweede top is om dat engagement in steen te beitelen. Noord-Korea hoopt dan weer een einde te maken aan de "Amerikaanse nucleaire dreiging" in Zuid-Korea. Dat laatste verdient wat uitleg: sinds 1991 heeft de VS in Zuid-Korea geen kernwapens meer, maar de veiligheid van dat land wordt wel verzekerd door Amerikaanse kernwapens die elders in de regio gestationeerd zijn.

Waarom in Vietnam?

Het land waar de twee elkaar zullen ontmoeten, lijkt niet zomaar gekozen te zijn. De Amerikanen vochten er in de jaren 60 en begin 70 van de vorige eeuw een bloedige en schijnbaar eindeloze oorlog uit.  Door Vietnam nu te kiezen als gastland, sturen Trump en Kim een boodschap naar de wereld dat ze een doorbraak nastreven en van een vijand een vriend willen maken, zoals de VS en Vietnam dat in de jaren 90 deden, aldus sommige analisten.

Het huidige Vietnam werd na 1975 herenigd vanuit het noordelijke communistische regime in Hanoi, een symboliek die wellicht de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un niet ontgaan is. In die optiek is het vooral uitkijken naar waar in Vietnam de ontmoeting zal plaatsvinden: in de noordelijke hoofdstad Hanoi of in de economische groeipool Da Nang in het centrum van het land.  

Voor Vietnam -dat goede relaties onderhoudt met zowel Noord-Korea als met de Verenigde Staten- is de top hoe dan ook een erg belangrijke diplomatieke gebeurtenis. Het is de eerste keer dat in dat land een dergelijk internationaal evenement plaatsvindt, behalve dan de APEC-top van de landen rond de Stille Oceaan in Da Nang in 2017, maar dat was eerder een top volgens beurtrol.

Meest gelezen