Belg gaat Facebook helpen factchecken

Lead Stories, de website van Maarten Schenk, zal in de toekomst samenwerken met Facebook om berichten die op de sociaalnetwerksite verschijnen te verifiëren. Facebook werkt ook samen met verscheidene andere factcheckers.

Om artikels, foto's of video's te controleren op hun inhoud en te kunnen bestempelen als "vals" of "echt", ontwikkelde Schenk speciale software. Initieel zocht Lead Stories naar de redenen waarom zaken viraal gaan op het internet. "Maar dit leek niet goed te werken", vertelt Schenk, "behalve wanneer het over fake news ging". Tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen deden veel valse verhalen de ronde en toen hebben we beslist de software in te zetten om effectief fake news op te sporen". Lead Stories legt zich vooral toe op de Amerikaanse markt.

Het is belangrijk om te weten wie er achter een bericht zit en waarom het wordt verspreid

Maarten Schenk, oprichter Lead Stories

De gesprekken over een mogelijke samenwerking tussen Schenk en Facebook dateren van vorig jaar, maar zijn nu pas beklonken. "We zijn zelf op Facebook afgestapt", zegt Schenk daarover. "Onze focus ligt op berichten die viraal gaan, van sites die eerder al eens betrapt zijn op fake news, maar ook andere. We checken dan of die sites op een geloofwaardige manier die berichten hebben kunnen maken."

Vorige maand nog kon Schenk in samenwerking met de Nederlandse universiteit van Leiden een Macedonisch netwerk op het spoor komen, dat al zeker sinds 2016 nepverhalen de wereld in stuurde. Het ging om niet minder dan 70 websites waarmee sinds 2016 in totaal 7,16 miljoen reacties, commentaren en shares op Facebook en Twitter werden gegenereerd.

Rusland probeert niet zozeer nepnieuws te verzinnen, maar wel bestaand nieuws dat verdeeldheid en controverse zaait extra te verspreiden

Maarten Schenk, oprichter Lead Stories

Staatsveiligheid waarschuwde dinsdag alle politieke partijen voor buitenlandse inmenging bij de komende verkiezingen. Vooral Russische inmenging wordt gevreesd. Maar wat de Russen verspreiden, is volgens Schenk geen fake news. "Rusland probeert niet zozeer nepnieuws te verzinnen en verspreiden, maar wel bestaand nieuws dat verdeeldheid en controverse zaait een duwtje in de rug te geven". Door valse accounts aan te maken probeert Rusland dergelijke berichten extra te verspreiden.

Facebook werkt ook samen met andere factcheckers die lid zijn van het International Factchecking Network, een wereldwijde belangengroepering van factchecking organisaties.

Maarten Schenk is een van de negen experten die vanavond komen spreken op VRT NWS Connect rond desinformatie. U kunt zich hier gratis inschrijven. 

Meest gelezen