Videospeler inladen...

Koen Van den Heuvel volgt Joke Schauvliege op als Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw

Koen Van den Heuvel volgt Joke Schauvliege op als Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw. Dat heeft CD&V-voorzitter Wouter Beke bekendgemaakt,  na overleg met de partijfractie in het Vlaams Parlement.

Van den Heuvel is burgemeester van Puurs-Sint-Amands en zit sinds 2004 in het Vlaams Parlement. In 2012 werd hij fractievoorzitter van CD&V. Als Vlaams Parlementslid toont Van den Heuvel grote interesse in financiën en begroting, binnenlands bestuur, innovatie en werk. Voor de verkiezingen van 26 mei is hij lijsttrekker voor het Vlaams Parlement in de provincie Antwerpen.

Bij zijn voorstelling als minister zei Van den Heuvel dat hij geen tijd heeft om zich in te werken en dat hij er dus vanaf dag 1 hard tegenaan zal gaan, waarbij samenwerking centraal moet staan. "Ik denk dat de klimaatuitdaging een uitdaging is die we samen moeten aanpakken. Er is geen landbouwer die niet inzit met het milieu, er is geen ondernemer die het klimaat niet belangrijk vindt en er is geen natuurliefhebber die jobs niet belangrijk vindt."

De klimaatuitdaging is een uitdaging die we samen moeten aanpakken

"Er is weinig discussie welke richting we met ons klimaatbeleid moeten uitgaan, dat draagvlak is er en groeit elke week", zegt Van den Heuvel. "Maar over de weg ernaartoe is de discussie nog volop bezig en hevig. Het wordt mijn opdracht aan dat draagvlak op de weg ernaartoe te werken, samen met alle betrokkenen. Er zijn daarvoor duidelijke en redelijke keuzes nodig, ambitieus, sociaal en betaalbaar."

De nieuwe minister kondigde ook aan dat hij een aantal hangende dossiers zoals de zonevreemde bossen en de schadevergoeding in het kader van het beleidsplan Ruimte Vlaanderen nog wil afwerken voor de verkiezingen.

Als fractieleider in het Vlaams Parlement wordt Van den Heuvel opgevolgd door Peter Van Rompuy.

Schauvliege nam gisteren ontslag na haar uitspraken van vorig weekend over een complot achter de klimaatbetogingen. De Staatsveiligheid zou haar daarover ingelicht hebben, maar nadien moest ze toegeven dat dat niet het geval was en dat ze een niet bevestigd gerucht voor waar had aangenomen.

Herbekijk hieronder de analyse van Bart Verhulst in Het Journaal:

Videospeler inladen...

Herbekijk hieronder de voorstelling van Koen Van den Heuvel als minister:

Videospeler inladen...

Herbekijk hieronder de eedaflegging van Koen Van den Heuvel als minister in het Vlaams parlement:

Videospeler inladen...

Meest gelezen