BELGA/VAN ACCOM

Strafvermindering voor "ergste opstand ooit" in gevangenis van Merksplas 

Tien gedetineerden die in 2016 voor een opstand zorgden in de gevangenis van Merksplas, krijgen een forse strafvermindering. Dat heeft het Antwerpse hof van beroep beslist. Eerst schreef de rechtbank celstraffen tot twaalf jaar uit, maar tien gedetineerden gingen in beroep. Het hof van beroep schrijft nu veel lichtere celstraffen uit voor hen, van twee tot zes jaar.  

Zowat tweehonderd gedetineerden van de gevangenis in Merksplas kwamen in de nacht van 7 op 8 mei 2016 in opstand. Verschillende cellen werden in brand gestoken. Personeel en gedetineerden zaten opgesloten en de hulpdiensten konden hun werk niet behoorlijk doen.

De brandweer werd door de amokmakers gehinderd bij de bluswerken en de hulpdiensten werden met van alles bekogeld, tot riooldeksels en basketbalringen toe. Twee gevangenispaviljoenen, voor in totaal 136 gedetineerden, liepen zware schade op. Volgens het openbaar ministerie was het de ergste gevangenisopstand uit de Belgische geschiedenis. 

Lichtere straf

Dertien oproerkraaiers werden voor de rechtbank in Turnhout gebracht. Twaalf onder hen kregen vorig jaar celstraffen van één tot twaalf jaar. De dertiende werd vrijgesproken. Maar tien gedetineerden tekenden beroep aan tegen de zware celstraffen. Zij halen nu hun slag thuis, want de meesten zagen hun celstraf gehalveerd.

Het is vooral bij materiële schade gebleven en er vielen bij de opstand geen doden of zwaargewonden. Het hof hield ook rekening met de moeilijke leefomstandigheden voor de gedetineerden in Merksplas

Persmagistraat Jill De Sloovere

"Het hof van beroep heeft bij de strafbepaling een aantal factoren in overweging genomen", zegt persmagistraat Jill De Sloovere. "Zo is het vooral bij materiële schade gebleven en vielen er bij de opstand geen doden of zwaargewonden. Het hof hield ook rekening met de moeilijke leefomstandigheden voor de gedetineerden in Merksplas. Het blijven natuurlijk ernstige feiten en het hof heeft ook zware straffen uitgesproken, alleen werden er gelet op al die factoren minder zware straffen uitgesproken dan in eerste aanleg." 

Meest gelezen