Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Vrouwen mogen nu toch tempel van celibataire god Ayyappa binnen in India

Het bestuur van de Sabarimala-tempel in Zuid-India legt zich bij nader inzien toch neer bij de uitspraak van het Hooggerechtshof. Voortaan zullen vrouwen tussen 10 en 50 jaar dus de tempel mogen bezoeken. Eerder had de kwestie in India tot heel wat straatprotest en enkele doden geleid.

"Het is tijd dat een bepaalde klasse van mensen niet langer meer gediscrimineerd wordt op basis van biologische attributen", zo verklaart de Travancore Devaswom Board -of het bestuur van de tempel- de opvallende beslissing. Het tempelbestuur zegt dat het zich nu neerlegt bij de uitspraak van het Hooggerechtshof dat vrouwen nu toch de tempel van Sabarimala mogen bezoeken.

Daartegen was erg veel protest gerezen van hindoes die vinden dat hun tradities worden aangetast en daar waren ook veel vrouwen bij. Het is tot geweld gekomen in Zuid-India en daarbij zijn partijlokalen, politiekantoren en andere gebouwen bestormd en in brand gestoken, zeker nadat was gebleken dat in het geheim twee vrouwen de tempel hadden bezocht onder politiebegeleiding. Aan die heisa kan nu dus een einde komen.

De tempel van Sabarimala in de zuidelijke deelstaat Kerala is een erg belangrijk heiligdom voor hindoes en ook voor sommige lokale moslims. In de tempel wordt de "celibataire god" Ayyappa vereerd, die geen vrouw zou willen nemen zolang mensen smeekbeden tot hem richten.

Om die reden mogen vrouwen in "menstruerende leeftijd" de tempel niet binnen en twintig jaar geleden had een rechter dat vastgelegd op de leeftijd van 10 tot 50 jaar.

Veel Indiërs vinden de uitspraak van het Hooggerechtshof een overwinning van de seculiere staat op de godsdienst. Dat is niet onbelangrijk in de aanloop naar de verkiezingen die binnenkort in India worden gehouden. De regerende hindoe-nationalistische partij BJP van premier Narendra Modi had zich pal achter het verbod op vrouwen in die tempel gesteld.

Meest gelezen