Videospeler inladen...

Wat is 5G? En waarom is het 5G-netwerk zo belangrijk?

De verschillende regeringen in ons land hebben geen akkoord gevonden over de veiling van de licenties voor het 5G-netwerk. Hierop reageerde federaal minister van Telecom Philippe De Backer (Open VLD) heel boos. Volgens hem dreigt ons land de boot te missen. Maar is dat terecht? Als u de specialisten mag geloven is 5G "the next big thing", het is meer dan een upgrade van het 4G-netwerk.

Opereren vanop afstand, zelfrijdende auto's en drones die overal in het land pakjes leveren. Al die dingen zouden in een nabije toekomst weleens mogelijk kunnen zijn dankzij het 5G-netwerk. In tegenstelling tot wat velen denken is 5G niet zomaar een upgrade van het huidige 4G-netwerk. Volgens Daniëlle Jacobs van Beltug, de Belgian Association of Digital Technology Leaders, is 5G een "game changer". 

Veel sneller dan 4G

Alles begint bij de snelheid van de internetverbinding. Bij elke upgrade van het draadloos netwerk, zagen we nieuwe toepassingen. De komst van 1G, het eerste gsm-netwerk in de jaren 80, zorgde ervoor dat we met elkaar konden bellen. Dankzij 2G, in de jaren 90, konden we sms'en naar elkaar sturen. 3G zorgde ervoor dat we video's (in lage kwaliteit) konden bekijken. En het 4G-netwerk maakte het mogelijk dat we video's in hoge kwaliteit konden streamen en delen. Anders gezegd:  Facebook Live, Facetime, Tik Tok, Netflix en YouTube hebben op de smartphone pas een boost gekregen met de komst van 4G. 

Dit zelfrijdend busje zou in een stad pakjes kunnen leveren
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Maar hoe snel is 5G? Volgens specialisten is 5G 100 tot 200 keer sneller dan het 4G-netwerk. Het huidige netwerk heeft een snelheid van 100 megabits (Mbps) per seconde. 5G kan snelheden aan tot 20.000 Mbps. Gigantische snelheden die nauwelijks te vatten zijn. Je kan met 5G een film in hoge resolutie in amper een paar seconden downloaden. Met 4G duurt dat ongeveer 10 minuten. Sommigen geloven zelfs dat 5G revolutionaire toepassingen die we nu nog niet kennen met zich zal meebrengen.

Volgens specialisten is 5G 100 tot 200 keer sneller dan het 4G-netwerk 

Er is ook veel minder "latency" of vertraging op het 5G-netwerk.  5G heeft een vertraging van 4 milliseconden, bij 4G is die vier keer groter. 5G maakt operaties vanop afstand mogelijk. Want als een chirurg aan de andere kant van de wereld met een robotarm een handeling verricht, dan moet die robot dat op hetzelfde moment doen. De ontwikkeling van de zelfrijdende auto kan ook alleen maar met 5G. Een zelfrijdende auto moet tijdens de rit data doorsturen en verwerken. Dit kan alleen met een netwerkverbinding die snel genoeg is.

5G-smartphones verschijnen dit jaar

2019 is ook het jaar dat het alle hens aan dek is voor de smartphone­producenten. Samsung, nummer één in de wereld, lanceert deze maand de Galaxy S10. Dit toestel zal zeer waarschijnlijk een 5G-chip bevatten. Maar ook nummer 2, Huawei, zit niet stil. De Chinese smartphonebouwer zal eind deze maand, tijdens het Mobile World Congres in Barcelona, vermoedelijk een plooibaar toestel tonen met een 5G-chip. Datzelfde merk lanceert in maart de P30 Pro, een toestel dat ook een 5G-chip zal bevatten. Het is even afwachten wat Apple doet, maar de Aziatische merken nemen hier het voortouw.

Niet alleen de smartphonebouwers kijken reikhalzend uit naar 5G. Ook in ons land zijn er heel wat bedrijven die de nieuwe technologie willen gebruiken. Volgens Jacobs gaat 5G heel wat nieuwe mogelijkheden met zich meebrengen. "5G kan heel wat sectoren ten goede komen. Denk maar aan de haven van Antwerpen. Daar kan je dankzij sensoren op containers in realtime bepalen waar ze staan." 

5G is ook geopolitiek

De strijd om 5G wordt niet alleen op technologisch vlak gevoerd. Ook op diplomatiek vlak stijgt de spanning tussen de VS en China. De belangrijkste producenten van 5G-netwerken zijn de Chinese bedrijven Huawei en ZTE. Net twee bedrijven die de Amerikanen in het vizier hebben. Vooral Huawei moet eraan geloven. Dat bedrijf mag geen 5G-apparatuur en smartphones verkopen in de VS.

Uit een ontmoeting die we gisteren hadden met een Amerikaanse diplomaat, onthouden we dat het voor de VS menens is. Dat land is nu in Europa met een campagne bezig "om onze bondgenoten te waarschuwen voor de risico's die een mogelijke samenwerking met Huawei met zich meebrengt". Anders gezegd: volgens de Amerikanen kan de Chinese overheid 5G-apparatuur van Huawei gebruiken om ons te bespioneren. 

Huawei benadrukt dat het geen banden heeft met de overheid. Het bedrijf wil ook in alle transparantie samenwerken met de Europese overheden om aan te tonen dat er geen sprake is van spionage.

Huawei benadrukt dat het geen banden heeft met de Chinese overheid. Het bedrijf wil ook in alle transparantie samenwerken met de Europese overheden.

Ondertussen hebben een 12-tal Europese landen de licenties geveild. Het Verenigd Koninkrijk start in augustus met de uitrol van 5G in een aantal steden. De VS, China en Zuid-Korea zijn al bezig met de installatie van het netwerk van de toekomst. Ons land was van plan om volgend jaar te beginnen met de uitrol van 5G, met het "njet" van vandaag wordt dat allicht op de lange baan geschoven.  

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen