Videospeler inladen...

Wouter Beke (CD&V) na ontslag Joke Schauvliege: "Een van de meest emotionele dingen die je kunnen overkomen"

CD&V-voorzitter Wouter Beke geeft toe dat oud-minister Joke Schauvliege, en bij uitbreiding hijzelf en de partij, enkele heel lastige dagen achter de rug hebben. Zowel in "De wereld vandaag" als in "Terzake" benadrukt hij hoezeer Schauvliege onder druk stond  door het sms-bombardement door klimaatactivisten. Over haar controversiële toespraak tot het Algemeen Boerensyndicaat was hij kort: er is een fout gemaakt en ze heeft zich verontschuldigd. 

"Ik heb de voorbije jaren nog maar weinig wakker gelegen van dingen, maar als het gaat over mensen lig je toch wel een hele nacht te woelen", zegt Wouter Beke in "Terzake". Een slapeloze nacht voor de CD&V-voorzitter, dus. "De nacht daarvoor wel, ja. Met de vraag wat is het beste. En deze nacht heb ik ook niet zo goed geslapen."

Gisteren heb ik begrepen hoe zwaar dit de druk legde op haar functioneren

CD&V-voorzitter Wouter Beke over oud-minister Joke Schauvliege

"Een van de meest emotionele dingen die je kunnen overkomen, zeker voor Joke Schauvliege", aldus Beke. Schauvliege is de afgelopen dagen in het oog van een storm terechtgekomen. Maandag raakte een toespraak van haar tot het Algemeen Boerensyndicaat bekend waarin ze het klimaatprotest tegen haar beleid in verband bracht met een complot tegen haar, en dat had de Staatsveiligheid volgens haar ook bevestigd. Gisteren moest ze toegeven dat dat laatste niet klopte, maar ze gaf toen meteen ook aan dat ze slachtoffer was geworden van een soort sms- en mail-bombardement van klimaatactivisten, waardoor ze niet meer kon functioneren.

Als een minister zelf het voorwerp van controverse wordt, dan komt ontslag om de hoek kijk kijken. "Gisteren heb ik begrepen hoe zwaar dit de druk legde op haar functioneren", aldus Wouter Beke in "De wereld vandaag" op Radio 1. Nochtans kregen ook de drie collega's klimaatminister met dezelfde actie van klimaatactivisten te maken, en daar is die actie blijkbaar anders aangepakt. "Dat zijn achterafbeschouwingen die je gemakkelijk kan maken", aldus Beke.    

Daar is een fout gemaakt

CD&V-voorzitter Wouter Beke over toespraak Joke Schauvliege

Over de controversiële toespraak waarvan Schauvliege heeft toegegeven dat ze zich heeft vergaloppeerd, houdt Wouter Beke het graag zo kort mogelijk. Vooral de suggestie dat de Staatsveiligheid de complotthese zou hebben bevestigd, wordt Schauvliege zwaar aangerekend. "Dat bleek niet te kloppen en daarvoor heeft ze zich ook verontschuldigd. (...) Daar is een fout gemaakt."

De CD&V-voorzitter bestrijdt de these dat Schauvliege heeft tekortgeschoten in haar klimaatbeleid: Vlaanderen heeft de Kyoto-doelstellingen van 2012 gehaald, is op weg om die van 2020 te halen en zal die van 2030 halen dankzij bijkomende maatregelen. Dat Joke Schauvliege het klimaatprotest als een complot tegen haar zou wegzetten, ontkent hij. "Dat klopt niet. Iedereen neemt die betogers au sérieux."

Volgens Beke heeft Joke Schauvliege altijd geprobeerd om ecologie en economie of klimaat en landbouw met elkaar te verzoenen. "Wij staan voor redelijkheid, voor het aanpakken van die uitdaging op een manier waarop iedereen mee kán." CD&V in het "moedige midden", want aan doemdenkers die zeggen dat de economie kapot gaat door klimaatmaatregelen of die zeggen dat het klimaat om zeep gaat zonder klimaatmaatregelen heeft de partij geen boodschap. 

Bekijk hieronder het volledige interview met Wouter Beke in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen