Zelfstandige supermarkten klagen promotiestunt van Albert Heijn aan

Beroepsvereniging Buurtsuper.be, een onderdeel van Unizo, vraagt de economische inspectie om een onderzoek in te stellen naar een nieuwe promotie-actie van supermarktketen Albert Heijn. Die pakt in zijn weekfolder uit met een reeks aanbiedingen waarbij je 1 product koopt en er 2 gratis bovenop krijgt. Maar volgens Buurtsuper.be is dat niet wettelijk.

Vorige week pakte Albert Heijn uit met een melkstunt. Nu prijst de supermarktketen in zijn weekfolder een hele reeks aanbiedingen aan, waarbij je 1 product koopt en er 2 gratis bovenop krijgt. Wie bijvoorbeeld één pak spaghetti koopt, krijgt er nog eens twee gratis bovenop. Dezelfde 1+2-aanbieding geldt ook voor broodjes, paprika's, en enkele wijnen.

Het minste wat de Economische inspectie kan doen is dit dossier helemaal uitspitten

Luc Ardies, directeur van Buurtsuper.be

Buurtsuper.be is niet te spreken over deze stunt. "Dergelijke promotie-acties kunnen andere supermarkten er toe aanzetten om de prijzen nog verder te laten dalen en dat is nefast voor onze sector", zegt Luc Ardies. 

Hij twijfelt er ook aan of dergelijke promotiestunts wel wettelijk zijn en vraagt een onderzoek van de Economische inspectie. "Want verkopen met verlies is in ons land bij wet verboden". 

Ik maak me ook grote zorgen dat men ook op verse voeding dergelijke promotie-acties zou loslaten

Want dergelijke promotie-acties zijn schadelijk voor  de hele economie, zegt Ardies. “Het gaat ons niet om deze ene stunt, maar om een tendens die we de laatste tijd zien, waarbij de focus vooral ligt op een lage prijs. Maar daardoor worden onze winstmarges alsmaar kleiner en blijft er geen geld over om noodzakelijke investeringen te doen bijvoorbeeld voor digitalisering of milieubesparende maatregelen". 

Ardies maakt zich ook zorgen dat dergelijke promotiestunts ook op verse voeding worden losgelaten: “Dat zou een impact hebben op alle leveranciers en uiteindelijk ook de boeren treffen", zegt hij. "En het zou ook kunnen leiden tot verlies van kwaliteit". 

Meest gelezen