Videospeler inladen...

Medewerkers van Vlaamse rusthuizen betogen voor meer personeel

De personeelsbezetting in de ouderenzorg is veel te krap, vinden de vakbonden. En dat is slecht voor de zorgbehoevende bewoners én voor het huidige personeel. Een kleine 1.000 werknemers uit de sector betoogden daarom vandaag in Brussel.

De actievoerders van de rusthuizen trokken deze voormiddag van station Brussel-Centraal naar het Vlaams Parlement. Hun boodschap: van werkbaar werk is geen sprake meer in de sector.

"Vroeger kwamen de mensen naar een woonzorgcentrum als ze nog redelijk goed waren", legt Hilde Vandervloet uit, die werkt in een woonzorgcentrum in Brasschaat. "Maar nu hebben ze eerst veel thuishulp en komen ze alleen als ze al heel zorgbehoevend zijn. Ze hebben zoveel zorg nodig dat dat met het huidige personeel eigenlijk niet meer haalbaar is. De zorgzwaarte is gestegen, dus zou er eigenlijk ook meer personeel bij moeten komen, maar dat gebeurt niet."

De vakbonden vragen de volgende Vlaamse regering daarom om tegen 2023 geld vrij te maken voor 6.000 extra werknemers in de woonzorgcentra. 

Bekijk hieronder het verslag uit “Het Journaal”:

Videospeler inladen...

Meest gelezen