Aantal asielaanvragen in januari opnieuw gestegen 

Het aantal asielaanvragen is opnieuw gestegen in de eerste maand van 2019. In januari registreerde de Dienst Vreemdelingenzaken 2.765 "vragen tot internationale bescherming". Daarmee zet de stijging zich door die sinds de zomer aan de gang was.

In januari werden 2.765 aanvragen tot internationale bescherming geregistreerd bij de Dienst Vreemdelingenzaken. Dat is het hoogste aantal sinds de asielcrisis van 2015. Tijdens die asielcrisis lag het aantal asielzoekers nog een pak hoger, tot een piek van 6.830 asielzoekers in september 2015.

In november en december zakte het aantal asielaanvragen fors. Dat kwam deels door een quotum (een limiet) van 50 asielaanvragen per dag die de voormalige staatssecretaris van Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) invoerde. Dat quotum werd uiteindelijk geschorst door de Raad van State. Die oordeelde dat het quotum het "overdreven moeilijk" maakte om een "grondrecht" uit te oefenen. 

Net zoals in 2018 waren de meeste asielzoekers afkomstig uit Palestina, Afghanistan, Syrië en Irak. 

Meest gelezen