Dateverzoeken en liefdeslessen van 150 jaar geleden zijn hit op Instagram

Een appje, sms of kaart sturen, iemand contacteren op Facebook of bellen: er zijn tegenwoordig legio mogelijkheden om iemand de liefde te verklaren of de relatie juist uit te maken. Dat dat er tussen 1840 en 1940 heel anders aan toe ging, maakt Mark Traa wel duidelijk. Iedere dag deelt hij een post op het Instagram-account "Liefde van toen" van een oude Nederlandse liefdesadvertentie.

Traa is redacteur bij het wetenschappelijk tijdschrift Quest en is gespecialiseerd in historische stukken. Via de website van de Koninklijke Bibliotheek in Nederland stuitte hij op tientallen miljoenen gedigitaliseerde krantenpagina’s vanaf de zeventiende eeuw. Dat zei hij in het programma "Nieuwe Feiten" op Radio 1. "Daartussen vond ik advertenties van Nederlandse mannen en vrouwen die op zoek waren naar hun minnaar of minnares en om hun de liefde te verklaren."

Mensen gaan alles zelf interpreteren en verzinnen er verhalen omheen wat er gebeurd zou kunnen zijn 

Mark Traa

Uniek

"Je krijgt een uniek inkijkje in de levenslessen van onze voorouders. Zoals mensen die rechtstreekse boodschappen versturen om het uit te maken of wekenlang advertenties voorbereiden om een date te organiseren. Zeer intrigerend om te lezen. Je ziet mensen met echte liefdesproblemen en hoe die honderdvijftig jaar geleden geuit werden", zegt Traa. 

Ook vragen de advertenties veel van de creativiteit van de lezers. Soms staat er niet bij de advertentie wie de afzender is, voor wie de advertentie bedoeld is en wat er exact is gebeurd. "Dat is het leuke. Mensen gaan alles zelf interpreteren en verzinnen er verhalen omheen wat er gebeurd zou kunnen zijn." 

Mensen hadden volgens Traa ten tijde van het verzenden van de advertenties veel minder keuze in het zoeken naar een partner. "Zo speelde het geloof een heel erg belangrijke rol in de zoektocht naar de ultieme liefde. Ook was het inkomen van de partner belangrijk. Rijk en arm gingen namelijk niet samen."

Het werd per krantenadvertentie aantrekkelijk om je reservoir aan potentiële partners te vergroten

Mark Traa

Veel mooier dan tegenwoordig

De advertenties werden na 1850 in de krant gezet, omdat dat veelal de manier was om op grote afstand contact met elkaar te hebben. "Het werd per krantenadvertentie aantrekkelijk om je reservoir aan potentiële partners te vergroten."

"In die tijd deden mensen heel erg hun best om mooie boodschappen voor hun geliefde te maken. Maar als je nu op datingsites kijkt, wiebelt het van de taalfouten. Het was vroeger weliswaar ingewikkelder, maar wel veel mooier."

Inmiddels zijn er op het Instagram-account bijna duizend advertenties te bewonderen. En dat gaat nog wel even door, want "de voorraad houdt nog lang niet op".

Hier kunt u zelf een kijkje nemen op het Instagram-account Liefde van toen.

Meest gelezen