Menstruatiebloed, rolstoel en flamingo: dit najaar krijg je er 59 nieuwe emoji's bij

Het Unicode Consortium, de organisatie die bepaalt welke emoji's wereldwijd gebruikt worden, heeft een nieuwe lijst met emoticons klaar. Naast nieuwe dieren, kleding en eten is er vooral extra aandacht voor mensen met een beperking en voor diversiteit. Opvallend: er wordt ook een bloeddruppel toegevoegd om menstruatie bespreekbaar te maken.

Een blindegeleidehond, een oor met een hoorapparaat of een mechanisch been. De klemtoon van de nieuwe lijst emoji's ligt duidelijk op diversiteit. Naast de 59 nieuwe afbeeldingen komen er ook nog eens 171 varianten van bestaande emoji's bij. Zo wordt het mogelijk om meer huidskleuren en geslachten te kiezen. De emoji van twee mensen hand in hand bijvoorbeeld kan binnenkort in alle mogelijke combinaties worden gekozen. 

(lees verder onder de afbeelding)

Verder kan je binnenkort ook enkele nieuwe dieren kiezen, zoals een flamingo, stinkdier, orang-oetan en een otter. En uiteraard worden ook nieuwe kledingstukken, eten en emoji's in verband met werk en hobby's toegevoegd. Een wafel, oester, falafel, parachute, balletschoenen, zwembroek of een bijl, het wordt allemaal mogelijk.

Voor het eerst wordt er aan de nieuwe lijst ook een bloeddruppel toegevoegd. Volgens het Unicode Consortium symbool voor bloeddonatie en menstruatie. Het idee voor die emoji zou komen van de liefdadigheidsorganisatie Plan International, die al meerdere jaren vecht voor een symbool voor menstruatie.  Eerder werd een emoji van een onderbroek met een bloeddruppel afgewezen door het Consortium.

Uit onderzoek in opdracht van Plan International blijkt dat menstruatie nog steeds een taboe is. In Nederland blijkt dat slechts één op de drie vrouwen met haar partner praat over haar maandstonden. De nieuwe emoji zou moeten helpen om menstruatie meer bespreekbaar te maken.

(lees verder onder de afbeelding)

Fabrikanten kunnen nu aan de hand van de lijst van het Unicode Consortium hun eigen variant van de nieuwe emoji's maken. Naar verwachting zullen de nieuwe emoji's pas worden toegevoegd als Apple en Google met een update van hun besturingssysteem voor de smartphone komen. Gewoonlijk gebeurt dat in het najaar.

Meest gelezen