Videospeler inladen...

Diksmuide gaat niet akkoord met nieuwe trajectcontroles

In de West-Vlaamse stad Diksmuide komen op verschillende plaatsen trajectcontroles. Maar de stad gaat niet akkoord met die beslissing. Ze wil de boetes niet uitschrijven omdat ze dan extra personeel in dienst moet nemen. Ook de locaties van de trajectcontroles doen stof opwaaien. Dat zegt burgemeester Lies Laridon (CD&V). 

Zes trajectcontroles op de gewestwegen moeten het aantal verkeers­ongevallen en –slachtoffers in en rond Diksmuide doen dalen. Toch is burgemeester Laridon niet tevreden over de aanpak van Mobiliteit. Volgens haar werd er niet naar het stadsbestuur geluisterd en moesten ze gewoon uitvoeren. "De trajectcontroles staan niet op de plaatsen waar we ze wensen", zegt Laridon. "Men gaat de verschillende trajecten tussen de dorpen controleren, terwijl het grootste onveiligheidsgevoel in de dorpen zelf leeft."

Boetes versturen kan perfect via een automatisch verwerkingsproces. Daarvoor moet je niet meer personeel aannemen
Ben Weyts

Minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) ziet een andere reden om de trajectcontroles te houden. Hij wil de verkeersveiligheid concreet aanpakken, onveiligheidsgevoel voldoet in dit geval dus niet als criterium. Dat vertelde hij in "De Ochtend". "We analyseren eerst waar de meeste verkeersongevallen gebeuren. Daarna gaan we kijken of die ongevallen te wijten zijn aan overdreven snelheden. Zo bepalen we waar de trajectcontroles moeten komen", verklaart Weyts. "Het criterium dat in dit geval van belang is, is het aantal verkeersslachtoffers en verkeersongevallen. Voor het veiligheids­gevoel kan je geen objectieve data gebruiken. Het doet hier niet ter zake."

Ook de boetes mogen volgens minister Weyts geen probleem vormen. "Boetes versturen kan perfect via een automatisch verwerkingsproces. Daarvoor moet je niet meer personeel aannemen. We zijn voldoende geëvolueerd om die technologie te gebruiken."

Beluister hier het volledige gesprek met Ben Weyts in "De Ochtend":

Bekijk hieronder het verslag uit “Het Journaal”:

Videospeler inladen...

Meest gelezen