(c) Turtle Rock Scientific / Science Source

Vlaamse bedrijven veroordeeld voor illegale export chemische producten naar Syrië

De correctionele rechtbank in Antwerpen heeft drie bedrijven en hun twee zaakvoerders zware boetes en celstraffen opgelegd, omdat ze zonder vergunning het chemisch product isopropanol naar Syrië hebben uitgevoerd. Met dat product kan saringas gemaakt worden, een dodelijk zenuwgas dat de voorbije jaren in Syrië is gebruikt.

De drie Vlaamse bedrijven stonden terecht voor 24 zendingen van chemicaliën tussen mei 2014 en december 2016. Het ging om de chemische producten aceton, methanol, dichloormethaan en ook 168 ton isopropanol. Dat laatste kan gebruikt worden om saringas mee te maken. 

Volgens een Europese verordening uit 2012 is er echter een voorafgaande exportvergunning nodig bij de uitvoer van isopropanol naar Syrië, en die hadden de bedrijven niet.  

A.A.E. Chemie Trading, de groothandel die de chemicaliën leverde, kreeg een boete van 346.443 euro opgelegd, waarvan 50.000 euro effectief. Douanevertegenwoordigers Anex Customs en Danmar Logistics werden veroordeeld tot boetes van respectievelijk 500.000 euro, waarvan 100.000 euro effectief, en 75.000 euro, waarvan 50.000 euro effectief.

De zaakvoerders van A.A.E. Chemie Trading en van Anex en Danmar kregen boetes van respectievelijk 346.443 euro, waarvan 50.000 euro effectief, en 500.000 euro, waarvan 100.000 euro effectief. De zaakvoerder van A.A.E. Chemie Trading heeft ook vier maanden cel met uitstel gekregen; de zaakvoerder van Anex en Danmar twaalf maanden effectief. De rechtbank verklaarde ook verschillende tonnen aan chemicaliën verbeurd.

Meest gelezen