AFP or licensors

Duitse mededingingswaakhond: "Facebook misbruikt zijn dominante positie"

De Duitse mededingingsautoriteiten vinden dat Facebook te veel data van zijn gebruikers verzamelt. Zij roepen de sociale mediagigant op om alleen gegevens te verzamelen waarvoor de gebruiker expliciete toestemming heeft gegeven. Facebook gaat in beroep.

Volgens de "Bundeskartellamt", de Duitse mededingingswaakhond, verzamelt Facebook niet alleen op zijn eigen website gegevens. Het bedrijf verzamelt ook data van zijn apps zoals Whatsapp en Instagram. De Duitsters willen dat Facebook die bronnen alleen samenbrengt als de gebruiker expliciete toestemming heeft gegeven. En wie dat weigert, mag niet uitgesloten worden.

"Misbruik van dominante positie"

Volgens de mededingingswaakhond is Facebook in Duitsland te machtig. Bovendien bestaat er voor de gebruikers geen alternatief. "De enige keuze voor de gebruiker is om de uitgebreide combinatie van data te aanvaarden of om helemaal weg te blijven van het sociale netwerk. In zulke moeilijke situaties kan de keuze van de gebruiker niet als een vrijwillige instemming beschouwd worden", luidt het. Verder vinden de Duitsers dat Facebook zijn dominante positie misbruikt.

Facebook heeft ondertussen laten weten dat het in beroep zal gaan.  Volgens Yvonne Cunnane, 'Head of Data Protection bij Facebook', heeft het bedrijf drie jaar nauw samengewerkt met de Duitse autoriteiten en begrijpt het niet dat Facebook zijn dominante positie zou gebruiken. 

Meer nog, volgens Cunnane zit 40% van de Duitsters zelfs niet op Facebook. "We hebben veel concurrenten in Duitsland, toch begrijpt de Bundeskartellamt niet dat onze apps de strijd moeten aangaan tegen YouTube, Snapchat, Twitter en anderen." Voorts duidt Cunnane aan dat nagenoeg alle bedrijven data van de gebruikers verzamelen, "toch probeert de Bundeskartellamt een standaard voor één bedrijf in te voeren."

Het Amerikaans bedrijf krijgt voorlopig geen boete, maar heeft twaalf maanden de tijd om hier werk van te maken. 

Meest gelezen