Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

VS wil dat Maduro Venezuela verlaat

"Maduro moet zijn macht afgeven en Venezuela verlaten." Dat heeft de Amerikaanse speciaal gezant voor Venezuela Elliott Abrams gezegd tijdens een persconferentie in Washington. Ondertussen zijn de eerste vrachtwagens met Amerikaanse humanitaire hulp voor de bevolking van Venezuela aangekomen in de Colombiaanse grensstad Cucuta.

De Amerikaanse regering wil dat de Venezolaanse president Nicolas Maduro Venezuela verlaat. "Maduro moet zijn macht afgeven en Venezuela verlaten", heeft de Amerikaanse speciaal gezant voor Venezuela Elliott Abrams gezegd tijdens een persconferentie in Washington.

"Ik denk dat het beter is voor de overgang naar democratie in Venezuela, wanneer hij zich niet in het land bevindt. Er zijn heel wat landen bereid hem op te nemen", aldus Abrams.

Het is al al een tijdje onrustig in het Zuid-Amerikaanse land. Maduro werd op 10 januari beëdigd voor een tweede termijn, waarbij de internationale druk op hem toenam om af te treden. Opposant en voorzitter van het parlement Juan Guaido riep zichzelf twee weken geleden echter uit tot interim-president van Venezuela en kreeg de steun van een aantal Amerikaanse en Europese landen.

Eerste Amerikaanse humanitaire hulp

Intussen zijn de eerste vrachtwagens met Amerikaanse humanitaire hulp voor de bevolking van Venezuela aangekomen in de Colombiaanse grensstad Cucuta.

Tv-zender Caracol toonde hoe vrachtwagens zich naar een brug aan de grens begaven die nog steeds geblokkeerd is door een tankwagen en twee containers, daar klaarblijkelijk door het Venezolaanse regime gezet. De vrachtwagens vervoeren 100 ton voedsel en geneesmiddelen, aldus Caracol.

Vertegenwoordigers van de VS zullen met de zelf uitgeroepen interim-president Juan Guaido bespreken hoe de hulp de grens over kan geraken, niettegenstaande het weerwerk van de regering van president Nicolas Maduro, wist Caracol ook.

Meest gelezen