Videospeler inladen...

Meer dan 10.000 klimaatspijbelaars voeren actie in Den Haag

De eerste betoging van klimaatspijbelaars in Nederland is een feit. Vanmorgen zijn duizenden scholieren op het Malieveld in Den Haag verzameld, en trokken ze in een mars door de stad. Daarna keerden ze terug naar het Malieveld, waar enkele scholieren de massa hebben toegesproken. De jongeren willen met hun actie een strenger klimaatakkoord afdwingen voor Nederland. 350 wetenschappers ondertekenden al een brief om de jonge activisten te steunen. 

In navolging van de Zweedse Greta, onze Anuna en Adélaïde, hebben nu ook onze noorderburen een jonge klimaatambassadeur. De 16-jarige Stijn Warmenhoven organiseerde samen met een groep vrienden vandaag de eerste klimaatmars in Nederland. 

Duizenden scholieren verzamelden vanmorgen om 11 uur op het Malieveld in Den Haag. Ze zijn door de stad getrokken met spandoeken en slogans, daarna hebben enkele jongeren hen toegesproken vanop een podium op het Malieveld. Een van de scholieren riep ook op om volgende week opnieuw te betogen.

De politie spreekt over meer dan 10.000 jonge betogers. De organisatie zelf heeft het over 15.000 demonstranten.

De opkomst was veel groter dan verwacht, maar grote chaos bleef uit, lieten de Nederlandse Spoorwegen weten. De treinen naar Den Haag zaten vanochtend wel erg vol, soms konden andere passagiers er niet meer bij en moesten ze de trein laten gaan.

De Nederlandse klimaatspijbelaars kregen al de steun van zo'n 350 professoren en onderzoekers van universiteiten en hogescholen. De wetenschappers stelden in een open brief dat de scholieren "groot gelijk" hebben. 

Rutte: "Nederland is al koploper"

De Nederlandse premier Mark Rutte reageerde ook al op de betoging. Hij noemde de betrokkenheid van de jongeren "fantastisch", maar zei dat ze geen verdergaande maatregelen van het kabinet konden vragen. 

Hij noemde Nederland een koploper in Europa als het gaat over klimaatambitie, en zei dat de echte vraag was "hoe de energie van de jongeren te gebruiken om de rest van Europa mee te krijgen in de Nederlandse ambities".

Anderzijds zei Rutte ook dat hij de jongeren niet wil meegeven "dat Nederland al genoeg doet voor het klimaat", omdat hij dat een "lullige" reactie vindt.

Duizenden scholieren verzamelden vanmorgen op het Malieveld in Den Haag voor de eerste Nederlandse klimaatmars.

Bekijk hieronder het verslag uit “Het Journaal”:

Videospeler inladen...

Meest gelezen