Videospeler inladen...

Klimaatmarsen trekken door de straten: meer dan 10.000 betogers in Leuven 

In heel het land werden er vandaag klimaatmarsen georganiseerd. In totaal kwamen bijna 20.000 jongeren op straat. Klimaatspijbelaars trokken door de straten van onder meer Antwerpen, Brussel en Kortrijk. Het zwaartepunt lag deze middag, met de mars in Leuven. Daar kwamen zo'n 11.000 betogers samen.

Donderdag wordt stilaan de traditionele spijbeldag voor het klimaat. Voor de vijfde donderdag op rij, trokken heel wat jongeren de straten op. Waar de voorbije weken Brussel centraal stond in de betogingen, lag het zwaartepunt deze keer in Leuven. Daar kwamen zo'n 11.000 mensen samen. Alle secundaire scholen in Leuven steunden de betoging en gaven hun leerlingen de toestemming om enkele uren te spijbelen. 

Het was druk in Leuven

The place to be op deze klimaatdag, was Leuven. De oproep om naar de hoofdstad van Vlaams-Brabant af te zakken, werd massaal gehoord. De jongeren die op het Ladeuzeplein verzamelden, kwamen uit alle hoeken van het land. Heel wat betogers kwamen uit Wallonië, wat de relatief lage opkomst van een klimaatmars in Luik zelf kan verklaren (zo'n 500).

In totaal waren ze in Leuven met 11.000 manifestanten en dat was meer dan verwacht. Door die opkomst moest de politie het parcours van de mars aanpassen en een extra lus aan de route toevoegen.

Boegbeeld van de klimaatmarsen, Anuna De Wever, was niet in Brussel deze keer, maar wel in Leuven. Voor de mars verklaarde ze dat hun boodschap bij sommige politici nog niet is aangekomen. 

"We verdienen een groene planeet, een veilige toekomst en politici die verantwoordelijkheid nemen om maatregelen te nemen die de klimaatopwarming tegengaan en zullen daarvoor als één generatie blijven vechten", aldus De Wever. Zij werd bijgetreden door Kyra Gantois, samen met De Wever één van de gezichten van de betogingen. "We staan hier niet om één dag school te missen, maar vanwege de politieke spelletjes die een invloed hebben op onze toekomst", aldus Gantois.

Anuna De Wever en Kyra Gantois reageerden in Leuven ook op het ontslag van minister Schauvliege:

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder het verslag uit “Het Journaal”:

Videospeler inladen...
Klimaatmars Leuven
Klimaatmars Leuven

5.000 in Brussel, 1.000 in Kortrijk en 600 in Antwerpen

Er waren vandaag meerdere klimaatmarsen. Na Leuven, kwamen de meeste jongeren op straat in Brussel. Zo'n 5.000. Daar waren minder scholieren bij, maar wel heel wat studenten.

"We kregen de vraag van een aantal studenten die klaar waren met de examens om ook te betogen", zegt Laura Cools, studenten­vertegenwoordiger binnen Youth for Climate. "In Leuven en in de andere centrumsteden wordt het vooral vanuit de middelbare scholen georganiseerd. Daarom sluiten we met de studenten aan bij deze lokale betoging."

Door de Kortrijkse binnenstad trokken er zo’n duizend jongeren. In Antwerpen zo'n 600 en in Hasselt en Beringen respectievelijk 500 en 450. Met hier en daar nog een kleiner initiatief, kwamen er vandaag in Vlaanderen en Brussel zo'n 20.000 jongeren naar buiten om aandacht te vragen voor het klimaat. Van universiteitsstudenten tot piepjonge betogertjes.

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...
Klimaatmars Brussel
Klimaatmars Kortrijk (foto Persbureau Verbeke)
Videospeler inladen...

Meest gelezen