Videospeler inladen...

Federaal minister van Leefmilieu Marghem over ontslag Schauvliege: "Triest voor haar, want ze heeft veel gedaan"

"Joke Schauvliege heeft zich inderdaad laten gaan, zaken gezegd die niet juist waren en dat is misschien wel een probleem", zegt federaal minister van Leefmilieu Marie-Christine Marghem (MR) in "Terzake". "Maar ik vind het triestig voor haar, want ze heeft al die jaren veel gedaan op de departementen waar ze als Vlaams minister bevoegd voor was. Ik stel vast dat ook de jonge klimaatbetogers het ontslag van Schauvliege niet gevraagd hebben, maar ze vragen wel krachtige beleidsdaden."

De oud-minister voor Leefmilieu op Vlaams niveau Joke Schauvliege (CD&V) noemde op de persconferentie over haar ontslag de stroom aan sms'jes die ze kreeg van actievoerders als een van de redenen die haar job onmogelijk zou hebben gemaakt. Bij Marghem liep het zo een vaart niet.

Marghem heeft ook veel berichten gekregen op het algemeen nummer en in de mailbox van haar kabinet, maar veel minder op haar persoonlijk toestel. Dat nummer is trouwens niet online gezet door de actiegroepen. "Maar hoe je daarmee omgaat, dat is een persoonlijke afweging", zegt Marghem. "Ik heb daar zelf nooit een complot in gezien. Het waren heel stereotiepe mails met allemaal dezelfde boodschap. Het leek wel een soort petitie."

Niet Schauvliege maar de Vlaamse regering is verantwoordelijk voor het gebrek aan klimaatambitie 

Eind december 2018, twee dagen na een klimaatmars waar 75.000 mensen voor op straat kwamen in Brussel, onthield België zich samen met Tsjechië als enige EU-lidstaat bij een nieuwe richtlijn voor milieuvriendelijkere energie-efficiëntie. Dat gebeurde op de klimaatconferentie in Katowice, waar onder anderen Marghem en Schauvliege als ministers aanwezig waren.

Die conferentie moest de afspraken op de klimaattop van Parijs omzetten in concretere engagementen. Maar de Vlaamse regering, op aansturen van de N-VA, vond die doelstellingen niet realistisch. "Dat we niet konden instemmen met de engagementen van Katowice is dus niet de schuld van Schauvliege, maar van de Vlaamse regering", zegt Marghem daarover. "Het is niet mijn stijl om persoonlijk kritiek te leveren op ministers."

Bij de eerste klimaatmars stapte Marghem zelf mee op. Daarna deed ze dat niet meer. "Ik heb toen, begin december, evenveel mensen ontmoet die me feliciteerden, als manifestanten die vonden dat ik daar niet thuishoorde, omdat ze tegen mijn beleid protesteerden. Ik heb toen ook uitgelegd dat mijn beleid dat van de federale regering is, maar dat wij niet als enige bevoegd zijn. Ook de andere regeringen in dit land hebben hun stem in dat debat. Ik heb daarna niet meer betoogd omdat ik intussen de jongeren ontvangen heb en naar hun verzuchtingen heb geluisterd. Zo kon ik mijn werk verder zetten."

Afbouw kernenergie blijft volgens planning

Marghem is ook niet verontrust door de slechte peilingen voor haar partij. De MR voelt in Wallonië de adem van Ecolo in de nek. "Gedurende acht jaar is het beleid in ons land geblokkeerd gebleven, omdat er geen akkoord was tussen de federale regering en de deelregeringen. In 2017 heb ik voor een doorbraak gezorgd. Intussen zijn er wetenschappers aan het werk om concrete voorstellen uit te werken."

Marghem blijft ook achter de afbouw staan van kernenergie en een volledige uitstap tegen 2025. Het betekent ook dat er zeven tot negen gascentrales moeten bijkomen.  "Als alles volgens planning blijft verlopen, ook in de volgende regering, kunnen de aanbestedingen gebeuren in 2021. Dan blijven er nog vier jaar om die gascentrales te realiseren." Vraag blijft of dat allemaal betaalbaar is.

"We hebben berekeningen gemaakt en voor een gezin zou dat een meerkost van ongeveer 15 euro per jaar op hun stroomfactuur betekenen. Ik neem aan dat dit toch een verantwoord bedrag is, voor een milieuvriendelijke oplossing. Want ik kan mij niet voorstellen dat we zouden opteren voor steenkool bijvoorbeeld.  Door de flexibiliteit van zo'n gascentrale is die veel meer complementair met de stroom die kan geleverd worden door zonne- en windenergie."

Bekijk hier het interview met minister Marghem in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen