Videospeler inladen...

Frankrijk roept ambassadeur terug uit Italië: "Zwaarste diplomatieke rel sinds de oorlog"

De Franse ambassadeur in Italië wordt voor overleg teruggeroepen naar Parijs. Dat is een orgelpunt in de ruzie tussen Parijs en Rome die al een tijdje aan de gang is. De recente ontmoeting tussen de Italiaanse vicepremier Luigi Di Maio en Franse gele hesjes was er te veel aan voor de Franse regering.

"Een onaanvaardbare provocatie", zo omschrijft de Quai d'Orsay -het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken- de ontmoeting tussen de Italiaanse vicepremier en minister van Economie Luigi Di Maio (foto boven) met vertegenwoordigers van de protestbeweging "gele hesjes" in Frankrijk. Bovendien had de Italiaanse regering de Franse "hesjes" opgeroepen om het protest niet te laten afzwakken; dat is toch een opmerkelijke inmenging in de interne aangelegenheden van een andere EU-lidstaat.

"Deze daad leidt tot een ernstige situatie en men kan zich afvragen wat de bedoeling is van de Italiaanse regering tegenover Frankrijk. In het licht van deze situatie zonder voorgaande heeft de Franse regering beslist om de ambassadeur terug te roepen voor overleg", aldus een mededeling van de regering in Parijs.

Die laatste stap betekent niet het afbreken van de diplomatieke relaties tussen Parijs en Rome, maar is wel een typisch instrument voor het tonen van ongenoegen. Niet meer en niet minder, maar het gaat wel om de ernstigste diplomatieke crisis tussen Frankrijk en Italië sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog. Het is ook uiterst ongebruikelijk dat dergelijke stappen worden genomen tussen lidstaten van de Europese Unie en dat brengt ook de onderliggende oorzaak aan het licht. (Lees verder onder de foto).

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Een totaal andere visie op Europa

De ontmoeting tussen minister Di Maio -toevallig ook de voorzitter van de populistische Vijfsterrenbeweging van komiek Beppe Grillo- met de Franse gele hesjes was de druppel die de emmer in Parijs deed overlopen, maar komt als een voorlopig hoogtepunt in een ruzie die al langer aan de gang is.

Eerder waren er ook al regelrechte scheldpartijen tussen de Franse president Emmanuel Macron en Di Maio en vooral Matteo Salvini, vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken in Italië en tegelijk leider van de extreemrechtse partij Lega. Salvini kent u als de man die met een harde aanpak Italië wil sluiten voor vluchtelingen uit Afrika en het Midden-Oosten.  

Ik hoop dat het Franse volk binnenkort bevrijd wordt van een erg slechte president

Matteo Salvini, minister van Binnenlandse Zaken in Italië

En daar ligt de knoop; het Frankrijk van Macron is in tandem met het Duitsland van Angela Merkel voorstander van verdere Europese integratie in de EU; populisten zoals Salvini en Di Maio gaan de andere kant op: zij willen minder Europese bemoeienis, niet inzake de begrotingsdoelstellingen, niet inzake de vluchtelingen of asiel en niet inzake andere kwesties.

Zeker in de aanloop naar de Europese verkiezingen van eind mei die lijken uit te draaien op een botsing tussen pro- en anti-Europese strekkingen in alle lidstaten, zullen Parijs en Rome de toon voorlopig wellicht niet matigen. Speelt daarbij ook dat Di Maio en Salvini in dezelfde electorale vijver vissen en voor elkaar niet onder willen doen. (Zie reacties van Salvini en Di Maio onder de foto).

Macron in dialoog na het protest van de gele hesjes.

Salvini: "Laat ons de pagina omdraaien"

In een eerste reactie toonde de Italiaanse vicepremier Salvini zich opvallend verzoenend: "Wij zijn bereid om in een constructieve sfeer de pagina om te draaien voor het welzijn van onze mensen", klonk het in een mededeling.

Maar meteen voegde hij er drie fundamentele eisen aan toe: zo moet Frankrijk volgens hem stoppen met migranten terug te sturen naar Italië en een einde maken aan grenscontroles en is er de kwestie van 15 extreemlinkse militanten die Parijs niet wil uitleveren aan Italië.

Die andere Italiaanse vicepremier Luigi Di Maio noemt de ontmoeting met de Franse gele hesjes legitiem. "Ik heb het recht om een dialoog aan te gaan met andere politieke krachten die het Franse volk vertegenwoordigen", luidt het.

Los daarvan zijn er nog andere twistpunten tussen beide landen:

  • Parijs is boos omdat een geplande treinverbinding met tunnel onder de Alpen tussen Turijn en Lyon vertraging oploopt
  • de Franse energiegroep Total is een rivaal voor de Italiaanse tegenhanger ENI voor de toekenning van projecten in Libië
  • Franse en Italiaanse musea zijn het niet eens over het uitlenen van kunstwerken naar aanleiding van de herdenking van het overlijden van Leonardo da Vinci 500 jaar geleden

 

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen