Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Jack White dan toch mede-songwriter van winnend songfestivallied

De schrijvers van het winnende songfestivalnummer van vorig jaar, "Toy", zijn tot een schikking gekomen met Universal Music Group. Sinds kort wordt Jack White van The White Stripes mee erkend als songwriter van het  lied van de Israëlische zangeres Netta Barzilai.

Terug naar 12 mei 2018, op de finale van het Eurovisiesongfestival wint Netta Barzilai voor Israël met het nummer "Toy", een feministische song met een knipoog naar de #MeToo-beweging. Enkele maanden voor aanvang van de wedstrijd berichtten enkele Israëlische kranten al dat het lied qua ritme en melodie sterke gelijkenissen vertoont met "Seven Nation Army" van The White Stripes. Vooral in het refrein zouden de gelijkenissen hoorbaar zijn.

(lees verder onder de video)

Juridische stappen

In juli 2018 kregen de songwriters van "Toy", Stave Berger en Doron Medalie, een brief aan hun adres van de Universal Music Group, met daarin de verklaring dat hun lied inderdaad veel gelijkenissen vertoonde met "Seven Nation Army". Het team achter Netta wilde toen niet reageren vanwege de juridische aard van de zaak.

(lees verder onder de foto)

Jack White, zanger
2018 Invision

Dan toch een middenweg

Hebben de schrijvers van "Toy" inderdaad de mosterd gehaald bij 'Seven Nation Army'? Hieronder kunt u het nummer beluisteren.

Netta’s "Toy" won het songfestival vorig jaar met ruime voorsprong op "Fuego" van de Cypriotische Eleni Foureira. Daardoor vindt het liedjesfestijn dit jaar plaats in Israël, de finale staat gepland op 18 mei.

Meest gelezen