Videospeler inladen...

Jan Leyers over terugkeer van debatprogramma "Nachtwacht": "We leven veel meer in onze eigen bubbel"

Vanaf zaterdag presenteert Jan Leyers opnieuw "Nachtwacht" op Canvas. Het debatprogramma keert na 14 jaar terug op televisie. Aan de formule wordt niets veranderd: één gast lanceert een gedurfde stelling over een thema en dan komen er nog twee gasten bij om die stelling te counteren. "Ik denk dat we in nog veel meer gedesoriënteerde en ontwrichtende tijden leven dan 15 jaar geleden", zegt Jan Leyers in "De afspraak". 

Het uitgangspunt van het programma is drie kwartier lang één thema uitdiepen. "In de meeste andere praatprogramma's is het zo dat het na 8 à 9 minuten tijd is voor de volgende gast of het volgende thema", zegt Jan Leyers. 

"Mensen worden vandaag nog veel meer de hele dag door gebombardeerd met kleine nieuwsbommetjes via social media en nieuwswebsites. Ik denk dat de nood er is om even de tijd te nemen om dat allemaal op een rijtje te zetten. Bij mij als kijker is die nood er in ieder geval."

Het debat is veel meer gepolariseerd. We leven meer en meer in onze eigen bubbel. 

Leyers maakte meer dan 100 afleveringen van "Nachtwacht" van 2003 tot 2005. Een memorabele uitzending was die met oud-premier Wilfried Martens en Pierre Carette, het voormalige kopstuk van de linkse actiegroep CCC die 14 aanslagen pleegde in België. "De spanning en de vijandschap, de diepe afkeer van twee kanten, die over die tafel heen en weer ging, dat was heel memorabel", zegt hij. Een geslaagde uitzending was een combinatie van inhoud en goede performers. "Je moet iemand hebben die zijn overtuiging is en uitstraalt."

Ondertussen zijn onze kijkgewoontes wel veranderd en is ook het debat veranderd. "Het debat is veel meer gepolariseerd. We leven meer en meer in onze eigen bubbel. Dat was deze week nog te zien in die fantastische reportages over Facebook. Omdat die algoritmes weten waar wij van houden en welke meningen wij graag horen, komen we alleen maar terecht binnen kringen van gelijkgezinden. Die verschillende strekkingen nog eens bij elkaar brengen en dwingen om drie kwartier op een beschaafde manier met elkaar te converseren, is vandaag uitzonderlijker zelfs dan toen."

Bekijk hieronder het gesprek met Jan Leyers in "De afspraak":

Videospeler inladen...

"Nachtwacht", vanaf zaterdag 22.05 uur op Canvas. De eerste aflevering heeft als thema privacy. 

Meest gelezen